Зеленський підписав закон про демобілізацію строковиків

Президент Володимир Зеленський підписав закон про демобілізацію військовослужбовців строкової служби, про це свідчить картка законопроєкту №11035 на сайті парламенту.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • У понеділок, 26 лютого, закон було направлено президенту, сьогодні ж документ повернувся до Ради вже з його підписом.
  • Зеленський пропонував у законопроєкті унормувати під час дії в Україні воєнного стану можливість звільнення в запас військовослужбовців, які відслужили встановлені строки строкової військової служби. Це дасть змогу відправити в запас військовослужбовців, які відслужили встановлені строки строкової військової служби у 2024 році.
  • Згідно із документом, військовослужбовці-строковики, строк служби яких закінчився під час дії воєнного стану та службу яких продовжено понад встановлені строки, звільняються зі служби в запас «у строки, визначені указом президента України».

Контекст

3 березня 2022 року законом України був затверджений указ президента від 24 лютого 2022 року №65/2022 «Про загальну мобілізацію». Він набув чинності й застосовується від дня фактичного початку воєнних дій – 24 лютого 2022 року. 

Наразі призов на військову службу відбувається за мобілізацією, а нові призови на строкову службу не проводяться, у жовтні 2022 року Рада скасувала призов на строкову службу під час воєнного стану. Однак на службі залишаються строковики, призвані до воєнного стану.

22 лютого президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №11035 про демобілізацію строковиків. Законопроєкт був позначений як невідкладний.

23 лютого Рада ухвалила в цілому президентський законопроєкт про демобілізацію військовослужбовців строкової служби, документ підтримали 319 депутатів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *