Зброя стане головним експортним продуктом України – Камишін

Після війни головним експортним продуктом України може стати зброя. Про це повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін на Київському міжнародному економічному форумі, пише LIGA.net.

Ключові факти

  • «Ми війною вимушені будувати оборонно-промисловий комплекс, але це ще й можливість для нас як для країни стати арсеналом вільного світу», – наголосив Камишін.
  • За його словами, перспективність цієї галузі демонструє виробництво дронів. «Більшість того, що летить за межі України, вироблено в Україні. Більшість того, що летить на лінії фронту, вироблено в Україні. І ви побачите в найближчі пів року щомісячно кратне зростання вітчизняного виробництва», – зазначив міністр.
  • Також Камишін додав, що й за іншими напрямами буде відчутний результат. «Ми про це мовчимо й будемо мовчати. Але все більше вітчизняного виробництва зʼявляється на фронті. Повірте мені, це стане головним експортним продуктом України», – зауважив Камишін.

Контекст

14 вересня уряд ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету в понад 1,5 трлн грн та видатками загального фонду в 3,1 трлн грн. 

Пріоритетом бюджетної політики у 2024 році залишатиметься фінансування безпеки й оборони. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, на це буде спрямовано більше половини всіх ресурсів бюджету – майже 1,7 трлн грн.

Зокрема пропонується збільшити фінансування розвитку оборонно-промислового комплексу до майже 56 млрд грн, також 48 млрд планується спрямувати на закупівлю дронів.

Проєкт держбюджету, який наразі опрацьовується у профільному комітеті, передбачає зменшення відносної величини фінансування оборони: з 22% ВВП у 2022 році та 25,3% за планом на 2023-й до 15,1% у 2024 році. Цей обсяг видатків на оборону не є остаточним, проте він усемеро перевищує рівень 2021-го.

9 жовтня президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, що передбачає у держбюджеті на 2024 рік виділення не менш ніж 21,6% ВВП для сектору безпеки і оборони. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *