У бізнесі спостерігається падіння темпів відновлення – опитування ІЕД

У серпні український бізнес вказав на значне падіння темпів відновлення виробництва. Серед негативних тенденцій – зростання частки підприємств, які заявляють про брак робочої сили. Про це свідчать дані щомісячного опитування підприємств, яке Інститут економічних досліджень (ІЕД) провів серед 458 промислових підприємств у серпні 2024 року.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • У порівнянні з липнем Індекс відновлення ділової активності суттєво погіршився: з 0,13 до 0,08 (шкала від -1 до +1). При цьому значення ІВДА залишилось найнижчим для мікропідприємств та зменшувалось другий місяць поспіль.

Індекс відновлення ділової активності в серпні суттєво погіршився – опитування ІЕД /Фото 1

  • Частка підприємств, що працюють на 100% потужності, в серпні у порівнянні з попереднім місяцем суттєво не змінилась (10% проти 11%). Тоді як частка підприємств, що працюють із завантаженістю до чверті потужності, зросла в чотири рази: із 4% до 15%.
  • Частка компаній, які не можуть передбачити фінансово-економічну ситуацію на підприємстві на наступні пів року, дещо зменшилась – з 28% в липні до 21,2% в серпні. 
  • Частка компаній, які не можуть передбачити, що буде з діяльністю підприємства у наступні два роки, залишається стабільною з травня 2024-го – на рівні близько 30%.
  • Термін нових замовлень у компаній зріс майже вдвічі: з чотирьох місяців у липні до семи у серпні. Це найбільший показник за останній рік.
  • Зросла частка підприємств із замовленнями на рік та більше наперед (до 18%). А частка підприємств, які мають замовлення не більше ніж на два місяці, склала 46%, що стало найменшим рівнем за останній рік.
  • Дещо змінився рейтинг перешкод для діяльності бізнесу. Проблеми з електропостачанням залишаються на першому місці третій місяць поспіль, водночас частка респондентів, які зазначали у серпні це як проблему, знизилась до 65% проти 78%.
  • Суттєво збільшилась частка тих, хто повідомляв про брак робочої сили внаслідок призову та/або виїзду працівників: з 47% до 63%. Ця проблема посіла друге місце серед інших перешкод для ведення бізнесу. 
  • На третьому місці в рейтингу перешкода «небезпечно працювати». Показник цієї перешкоди зменшився з 58% у липні до 46% в серпні.
  • Щодо дій уряду, то частка негативних оцінок істотно зросла: із 21% до 31%. За останній рік це найвищий показник. 72% респондентів негативно оцінюють ініціативу уряду щодо збільшення податків.

Індекс відновлення ділової активності в серпні суттєво погіршився – опитування ІЕД /Фото 2

У щомісячному опитуванні New Monthly Enterprises Survey (#NRES) від ІЕД беруть участь близько 500 українських промислових підприємств, що розташовані у 21 із 27 областей України. Опитування проводиться на щомісячній основі з травня 2022 року.

Контекст

На початку вересня Національний банк опублікував результати щомісячного опитування підприємств. За його даними, у серпні індекс оцінки ділової активності збільшився до 48,4 порівняно з 44,4 у липні.

Після травневого опитування (48,0) індекс очікувань ділової активності відчутно знизився – до 43,6 у червні та 44,4 в липні. 

Водночас у серпні покращенню оцінок бізнесу сприяли кілька факторів: поступова адаптація до проблем в енергетиці; бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури; внутрішній попит та достатня пропозиція товарів; стабільна робота морського коридору.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *