Приватизація держбанків. Депутати ухвалили законопроєкт №11474

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. Про це повідомив народний депутат від «Голосу» Железняк. Ухвалення цього законопроєкту є вимогою Світового банку.

Частка держбанків у чистих активах банківської системи України становить 56,6%.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Законопроєкт розширює коло потенційних інвесторів, продаж яким готова розглянути держава, та дозволяє продаж будь-якої частки держави у банку (а не лише 100% акцій держави, як передбачено у чинному законі).
  • Ухвалений закон підвищує вимоги до юридичних осіб, які можуть залучатися державою у якості фінансових радників із продажу. Зокрема, передбачено включення міжнародних донорів до участі в процедурі відбору фінансових радників із продажу та процедурі самого продажу.
  • Документ оновлює правила щодо визначення ціни та проведення аукціону відповідно до рекомендацій Світового банку.
  • Враховано вірогідність, що в аукціоні може брати участь лише один потенційний інвестор.
  • До другого читання у законопроєкті було приведено вимоги до договору купівлі-продажу у відповідність до ринкових практик. Враховано механізм запобігання негативному впливу на процедуру продажу (наприклад, зупинку продажу) з боку колишніх бенефіціарних власників чи поточних міноритарних акціонерів.
  • Передбачені посилена прозорість процедури продажу шляхом збільшення обсягу інформації, що підлягає оприлюдненню, та проведення торгів через електронну торгову систему.

Контекст

У першому читанні законопроєкт про особливості приватизації держбанків Верховна Рада ухвалила 5 вересня. Тоді документ підтримали 249 депутатів. 

Загальна кількість підконтрольних державі банків сягнула семи, а їхня частка в загальному обсязі активів на 1 серпня становила 55,8% за планів, які декларували раніше, знизити її до 25%. 

10 вересня премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабінет Міністрів наразі не розглядає приватизацію державних Ощадбанку та Укрексімбанку – другого і третього за обсягами активів банків країни, стратегія з їхнього продажу відсутня, тоді як щодо Укргазбанку та Sense Bank, які йдуть на пʼятому та восьмому місцях, приватизацію планують, однак терміни її поки що назвати складно.

В економічній теорії держава вважається менш ефективною, ніж приватні власники. За даними досліджень, підприємствам під контролем держави властива нижча продуктивність праці й прибутковість. А показники держбанків корелюють з електоральними циклами. Про те, як правильно провести приватизацію держбанків, читайте в колонці фінансової аналітикині Наталії Задерей.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *