До України вже понад рік потрапляють боєприпаси з Індії. Росія намагалася зупинити постачання – Reuters

Артилерійські снаряди, що продаються індійськими виробниками зброї, були перенаправлені європейськими покупцями в Україну, і Нью-Делі не втрутився, щоб зупинити торгівлю, незважаючи на протести Москви, пише Reuters із посиланням на індійських та європейських урядовців та аналіз митних даних.

Подробиці постачання боєприпасів з Індії стали відомі вперше. Україна відчуває гостру нестачу артилерійських снарядів.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Передача боєприпасів для підтримки оборони України від Росії, згідно з джерелами та даними митниці, відбувається вже понад рік. 
  • За словами трьох індійських чиновників, Кремль порушував це питання, як мінімум, двічі, зокрема під час липневої зустрічі міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова з його індійським колегою.
  • У січні представник МЗС Індії Рандхір Джайсвал заявив, що Індія не відправляла та не продавала артилерійські снаряди Україні.
  • Джерела повідомили Reuters, що Делі виробив лише дуже невелику кількість боєприпасів, які використовуються Україною, один чиновник оцінив, що це менше 1% від загальної кількості зброї, імпортованої Києвом. 
  • Інформагентство не змогло визначити, чи були боєприпаси перепродані чи подаровані Києву європейськими клієнтами.
  • За словами іспанського та високопоставленого індійського чиновника, а також колишнього топменеджера державної компанії Yantra India, серед європейських країн, що відправляють індійські боєприпаси, Італія та Чеська Республіка, яка очолює ініціативу з постачання до Києва артилерійських боєприпасів за межами ЄС.
  • Індійський урядовець заявив, що Індія не зробила жодних дій для обмеження постачання до Європи. 
  • До вторгнення 2022 року три великі індійські виробники боєприпасів – Yantra, Munitions India і Kalyani Strategic Systems – експортували компоненти боєприпасів всього на $2,8 млн до Італії та Чеської Республіки, а також до Іспанії та Словенії. У період з лютого 2022-го по липень 2024-го ця цифра зросла до $135,25 млн, включаючи готові боєприпаси, які Індія почала експортувати до чотирьох країн.
  • Серед компаній, які постачали в Україну снаряди індійського виробництва, був непублічний італійський оборонний підрядник Meccanica per lʼElettronica e Servomeccanismi (MES). З лютого 2022 року до липня 2024-го Yantra поставила MES порожні 155-мм снаряди L15A1 на суму $35 млн.
  • У лютому 2024-го британська збройова компанія Dince Hill експортувала боєприпаси на суму $6,7 млн з Італії в Україну.
  • Доповнено. Представник МЗС Індії Шрі Рандхір Джайсвал спростував цю інформацію про перенаправлення індійського оборонного експорту в Україну. «Ми бачили повідомлення Reuters. Воно спекулятивне і вводить в оману. Воно передбачає порушення з боку Індії, яких немає, і, отже, є неточним і шкідливим», – ідеться в заяві МЗС. У міністерстві наголосили, що Індія має бездоганну репутацію дотримання міжнародних зобовʼязань щодо експорту товарів військового та подвійного призначення.

Контекст

Індія має теплі відносини з Росією, яка протягом десятиліть є її основним постачальником зброї, а премʼєр-міністр Нарендра Моді відмовився приєднатися до режиму санкцій проти Москви, введеного Заходом.

Однак Делі, який довгий час був найбільшим у світі імпортером зброї, також розглядає затяжну війну в Європі як можливість розвинути свій сектор експорту зброї, що зароджується. За даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру, у період з 2018 по 2023 рік Індія експортувала зброї на суму трохи більше ніж $3 млрд.

Міністр оборони Раджнатх Сінгх заявив на конференції 30 серпня, що експорт продукції військового призначення минулого фінансового року перевищив $2,5 млрд і що Делі хоче збільшити цей показник приблизно до $6 млрд до 2029 року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *