Гроші для бізнесу. Ощадбанк отримає гарантію від ЄБРР для кредитування на €200 млн

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає Ощадбанку ліміт портфельного механізму розподілу ризиків на €50 млн, що допоможе згенерувати €200 млн нового фінансування для приватного сектора України в умовах війни. Про це йдеться у прессрелізі Ощаду.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Угоду сторони підписали 9 квітня в Києві в рамках конференції «Реінтеграція ветеранів».
  • Кредит ЄБРР покриватиме до 50% кредитного ризику Ощадбанку за новими позиками на суму €200 млн приватним підприємствам, які працюють в Україні.
  • Гарантія ЄБРР дозволяє Ощадбанку кредитувати компанії, які працюють у сільському господарстві, будівництві, транспорті і фармацевтиці.
  • Загальний обсяг фінансування, наданого завдяки подібним гарантіям ЄБРР, з початку повномасштабної війни збільшився до близько €900 млн станом на кінець 2023 року, зазначив Ощадбанк.

Контекст

ЄБРР збільшив обсяги інвестицій після російського вторгнення у лютому 2022 року і вже у жовтні 2023 року перевищив свою мету інвестувати €3 млрд в Україні протягом 2022-2023 років.

У травні 2023 року ЄБРР у своєму звіті «Регіональні економічні перспективи» повідомив, що пʼятирічний період відновлення України вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 млрд на рік завдяки припливу іноземного капіталу, зокрема приватного.

У 2023 році керуючі ЄБРР ухвалили рішення збільшити оплачений капітал на €4 млрд до €34 млрд з метою надання подальшої підтримки Україні.

Минулого року ЄБРР надав €2,1 млрд в Україні, що на 23,5%, або на €0,4 млрд більше, ніж у 2022 році. Загальний обсяг коштів, виділених в Україні з початку російського вторгнення, сягнув €3,8 млрд.

ЄБРР планує інвестувати в Україну до €10 млрд протягом наступних пʼяти років, повідомили в інтервʼю Forbes Ukraine віце-президент ЄБРР Юрген Рігтерінк та директор банку в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патрон.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *