Туреччина та Ізраїль запроваджують торгові обмеження на тлі погіршення відносин через Газу

Туреччина та Ізраїль оголосили про взаємні торговельні обмеження через погіршення відносин на тлі військових дій у Секторі Гази, повідомило Associated Press.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Туреччина, яка є затятим критиком військових дій Ізраїлю у Газі, повідомила, що негайно обмежує експорт 54 видів продукції до Ізраїлю. Зокрема, йдеться про алюміній, сталь, будівельну продукцію, авіаційне пальне та хімічні добрива. 
  • У відповідь на це Ізраїль оголосив, що готує заборону на продукцію з Туреччини. 
  • Ці заяви прозвучали через день після того, як голова МЗС Туреччини Хакан Фідан зазначив, що Ізраїль заборонив турецьким військовим вантажним літакам приєднуватися до операції з повітряного десантування гуманітарної допомоги в Газу. 
  • Фідан пообіцяв відповісти Ізраїлю низкою заходів, доки він не оголосить про припинення вогню та не дозволить безперешкодну допомогу в Газу.
  • «Немає виправдання Ізраїлю у блокуванні нашої спроби доставити допомогу повітрям голодуючим жителям Гази», – сказав міністр.

Контекст

Уряд президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана стикається зі зростаючим тиском усередині країни. Критики звинувачують уряд у подвійних стандартах за те, що він продовжує торгувати з Ізраїлем.

Відносини між Ізраїлем та Туреччиною зіпсувалися після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року та початку наземної операції ЦАХАЛ у секторі Гази. Тоді президент Туреччини Ердоган заявив, що Анкара не вважає ХАМАС терористичною організацією і висловив готовність країни стати державою-гарантом для Палестини. 

За місяць він заявив, що є «достатньо доказів», щоб притягнути ізраїльський уряд до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді (МКС) за його дії в Секторі Гази. Після цього сторони відкликали своїх послів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *