Україна вимагатиме роз’яснень щодо порушень з боку протестувальників на кордоні на переговорах з Польщею та Єврокомісією

Українські посадовці під час сьогоднішньої зустрічі з представниками Польщі та Єврокомісії хочуть отримати роз’яснення щодо порушення протестувальниками міжнародних стандартів і заявлених умов під час страйку на кордоні, повідомив в ефірі Радіо Свобода заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Ключові факти

  • За словами Деркача, сьогоднішню зустріч організувала Єврокомісія і вона буде присвячена саме питанням блокування кордону. 
  • «Ми дуже сподіваємось, що отримаємо відповіді на наші листи як від польської сторони, так і від європейської сторони про численні порушення протестувальниками умов, про які вони заявляли, і міжнародних стандартів. І мені здається, що це вже достатні підстави, щоб припинити цей страйк», – сказав заступник міністра.
  • Він припустив, що також будуть пропозиції від ЄС, щоб розблокувати кордон якнайшвидше.
  • На його думку, неправильно давати дозвіл на страйк, який «блокує по кордон, і створює небезпеку для двох країн». 
  • За його словами, порушення протестувальниками умов проведення протесту, а також міжнародних стандартів, має призвести до негайного зупинення і скасування дозволів на проведення страйків.
  • «Інше питання – наскільки правомірно чи неправомірно такі дозволи видавались», – пояснив Деркач.

Контекст

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйки на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: Корчова – Краковець, Гребенне – Рава-Руська та Дорогуськ – Ягодин. 

Організатори протесту пропускають лише безпекові та гуманітарні вантажі, решту – по одному вантажному автомобілю на годину. Якщо Україна не виконає їхні умови, польські перевізники планують продовжувати страйки до 3 січня.

Переговори 13 листопада з польськими протестувальниками, які блокують рух вантажівок на кордоні, теж не мали успіху.

15 листопада протестувальники вчергове відмовилися приймати пропозицію після тристоронніх переговорів.

Що означає перекриття трьох найбільших пунктів пропуску з Польщею для української економіки та чи можливо знайти компроміси з польськими мітингарями, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

21 листопада на пункті пропуску «Краківець – Корчова» українські перевізники розпочали мітинг у відповідь на блокування польськими протестувальниками перетину кордону. В акції взяли участь перевізники та водії разом із транспортом, загалом під кордон приїхало понад 30 вантажівок.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *