В Україні через похолодання зафіксовано стрибок споживання електрики, в енергосистемі дефіцит – «Укренерго»

У середу, 22 листопада, в енергосистемі зафіксовано дефіцит електроенергії, повідомляє «Укренерго». Прогнозується, що у вечірні години він може збільшитися, українців закликають ощадливо споживати електрику.

Ключові факти

  • Основними причинами дефіциту є збільшення споживання через похолодання, підвищена аварійність блоків електростанцій та недостатність обсягів імпорту електроенергії з ЄС.
  • Наразі «Укренерго» шукає можливості покриття дефіциту. Українців закликали ощадливо споживати електроенергію протягом доби. 
  • У вівторок, 21 листопада, середньодобова температура була на 5,8°C нижче, ніж у тиждень тому, 14 листопада. Вечірній максимум споживання електроенергії вчора був на 9% вищим, ніж 14 листопада.с
  • Експорт 22 листопада здійснювався у нічні години мінімального споживання до Словаччини та Румунії. Загальний обсяг 720 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 200 МВт.
  • Сьогодні імпорт електроенергії здійснюється у денні та нічні години зі Словаччини, Румунії та Молдови обсягом 2 707 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 507 МВт.

Контекст

В Україні відбувалася наймасштабніша за всі часи незалежності ремонтна кампанія на об’єктах енергетики, заявили раніше в Міненерго. Очікувалось, що енергосистема повною мірою буде готова до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії та, відповідно, обмежень споживачів. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів, наголошували в міністерстві у вересні. 

НБУ очікує, що дефіцит електроенергії протягом четвертого кварталу 2023 року не перевищуватиме 5%. Аналогічний показник у першому кварталі після ударів Росії по енергетичній інфраструктурі складав, за оцінкою НБУ, 15%. Про це під час публічного інтерв’ю на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes повідомив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

Україна входить у цю зиму відновленою і готовою до атак та терору, який був минулої зими, заявив на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes Денис Шмигаль. Він назвав шість чинників, які забезпечують стабільність енергосистеми: Україна отримала кращу систему ППО; у Росії поменшало ракет; проведено ремонтну кампанію; захист енергооб’єктів; робота з міжнародними партнерами; достатня кількість енергоресурсів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *