Україна стала найбільшим імпортером зброї в Європі та четвертим у світі – SIPRI

Україна стала найбільшим імпортером зброї в Європі у 2019–2023 роках та четвертим у світі після того, як з лютого 2022 року не менше 30 держав поставили Києву основні озброєння як військову допомогу. На тлі агресивної війни РФ проти України європейські країни майже вдвічі збільшили імпорт основних видів озброєнь, а Франція обійшла Росію у рейтингу основних експортерів зброї. Про це свідчать дані нової доповіді Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), який порівняв період 2019–2023 років із 2014–2018 роками.

📝 В день народження Тараса Шевченка даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SHEVCHENKO тільки 9-11 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними SIPRI, глобальний обсяг міжнародних постачань зброї за останні пʼять років знизився на 3,3%, а європейські країни майже вдвічі (на 94%) збільшили імпорт основних видів озброєнь. 
  • Набагато більші обсяги зброї надходили до Азії та Океанії, а також до Близького Сходу, де знаходяться девʼять із десяти основних імпортерів.
  • Частка України у глобальному імпорті зброї становила 4,9% в порівнянні з 0,1% у 2014–2018 роках. Водночас загальне зростання військового імпорту по відношенню до цього періоду досягло рекордних 6633%. 
  • Основними постачальниками озброєнь Україні стали США (39%), Німеччина та Польща, відповідно, 14% та 13%.
  • В порівнянні з минулорічним дослідженням, у трійці лідерів відбулися зміни. США продовжують утримувати першу позицію. Американський експорт за останні пʼять років зріс на 17%, що збільшило з 34% до 42% частку США у загальному обсязі світового експорту озброєнь. У 2019–2023 роках США поставили основні озброєння до 107 держав світу, що більше, ніж за всі попередні періоди.
  • Франція потіснила РФ з другого місця серед експортерів, чий експорт збільшився на 47%, а частка у загальносвітових поставках зросла з 7,2% до 11%. 
  • Французький експорт озброєнь зріс, в основному, завдяки постачанню бойових літаків до Індії, Катару та Єгипту. При цьому найбільшим імпортером французької зброї стала Індія, на частку якої припало майже 30% військових поставок із Франції.
  • РФ спустилася на третю сходинку у списку найбільших експортерів зброї. За 2019–2023 роки експорт озброєнь із РФ скоротився майже вдвічі – на 53%. У загальносвітових поставках частка Росії скоротилася на 10% і зрівнялася з французькою.
  • Падіння російського військового експорту в останні пʼять років прискорилося. У 2019 році РФ постачала зброю до 31 держави, у 2022 році – лише до 14, а в 2023 році – до 12.
  • Повномасштабна війна РФ проти України призвела до стрімкого зростання імпорту систем протиповітряної оборони. Наприклад, Польща замовила у США 48 пускових установок Patriot, 644 ракети до них, а також різноманітні датчики, допоміжне обладнання та запчастини. Загальну суму угоди оцінено в $15 млрд.
  • Німеччина планує заплатити Ізраїлю майже €4 млрд за систему ППО Arrow 3, а німецькі системи ППО будуть поставлені в Австрію, Естонію, Латвію та Словенію.
  • Вперше за 25 років США стали найбільшим постачальником зброї в Азію та Океанію. На США припадало 34% імпорту зброї державами регіону, у порівнянні з 19% РФ та 13% Китаю.

Контекст

База даних SIPRI Arms Transfers Database – єдиний загальнодоступний ресурс, який надає інформацію про всі міжнародні постачання основних видів зброї (включно з продажем, даруванням і виробництвом за ліцензією) між державами, міжнародними організаціями та недержавними групами з 1950 року. 

Дані SIPRI відображають обсяг поставок зброї, а не її фінансову вартість. Оскільки обсяги поставок можуть суттєво коливатися з року в рік, SIPRI надає дані за п’ятирічні періоди.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *