Україна нарощує експорт електроенергії через профіцит в енергосистемі

Україна нарощує експорт електроенергії. За шість днів березня було продано країнам-сусідам 57 000 МВтгод в порівнянні з 64 000 МВтгод за весь лютий. За потреби надлишки електроенергії передавалися Польщі, повідомила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук в ефірі телемарафону.

📝 В день народження Тараса Шевченка даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SHEVCHENKO тільки 9-11 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна має надлишки електроенергії завдяки «наймасштабнішій в історії України ремонтній кампанії» на об’єктах енергетики, під час якої до енергосистеми було додано 3 ГВт генеруючих потужностей, зазначила Гринчук.
  • Вона повідомила, що за понад 120 днів опалювального сезону Україна лише вісім разів зверталася по так звану аварійну допомогу, коли екстрено отримували електроенергію від країн-сусідів. Водночас 12 разів сама надавала таку допомогу.
  • Зараз в енергосистемі фіксується профіцит електроенергії. Це дає змогу наростити обсяги експорту – наразі країна передає електроенергію до пʼяти країн, зазначила Гринчук. Також, за її словами, завдяки профіциту НАЕК «Енергоатом» на пʼять діб раніше запланованого строку вивело у плановий ремонт один з блоків АЕС.

Контекст

У березні 2022 року Україна офіційно приєдналася до європейської енергетичної системи ENTSO-E. 

У листопаді 2023 року ENTSO-E оголосила про завершення проєкту синхронізації з Україною та підтвердила успішне виконання українським оператором ключових технічних вимог, необхідних для забезпечення постійного з’єднання між енергосистемами континентальної Європи та України.

14 грудня «Укренерго» отримала повноправне членство в Європейській мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.

З 23 лютого Україна почала комерційний обмін електроенергією за європейськими правилами ще з однією країною ЄС – Угорщиною.

Наприкінці лютого на платформі «Укренерго» відбулися спільні аукціони з доступу до міждержавних перетинів з Молдовою. Вперше було продано право постачання електроенергії на цілий місяць.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *