Україна отримала €150 млн грантової допомоги від ЄС

У середу, 20 грудня, Україна отримала €150 млн фінансової допомоги на безповоротній основі від ЄС, повідомила пресслужба Міністерства фінансів. Другий транш обсягом €100 млн очікується вже у першому кварталі 2024 року.

Ключові факти

  • Грантове фінансування допоможе забезпечити пріоритетні заходи з відновлення критично важливих об’єктів, що постраждали внаслідок збройної агресії РФ.
  • Йдеться про транспортну інфраструктуру, комунальні об’єкти і послуги, соціальну інфраструктуру та житлові приміщення.
  • Залучені кошти є частиною угоди між Україною та ЄС про фінансування програми «Підтримка швидкого відновлення України».
  • Другий транш на €100 млн має надійти вже у січні–березні 2024 року. Кошти буде спрямовано на фінансування заходів з відновлення і підтримку малих фермерських господарств й інших представників сільського господарства.

Контекст

У листопаді Японія повідомила, що має намір надати €160 млн Україні для підтримки проєктів економічного відновлення, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Очільник уряду озвучив пріоритети швидкого відновлення: енергетика, житло, критична інфраструктура, гуманітарне розмінування та підтримка бізнесу. 

Цього місяця фонд EU for Ukraine, керований Європейським інвестиційним банком, схвалив інвестиції у розмірі €25 млн для Horizon Capital Growth Fund IV, спрямовані на зміцнення малого та середнього бізнесу в Україні та Молдові. Зазначається, що фінансування передусім націлене на компанії з невеликими активами, багаті на людський капітал, і технологічні компанії, орієнтовані на експорт.

Днями керівники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалили резолюцію щодо збільшення капіталу банку на €4 млрд, довівши його до €34 млрд. Рішення ухвалили для продовження інвестицій в економіку України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *