ЄС надасть Україні додаткові €160 млн на енергетичну безпеку

Україна отримає від Європейського союзу €160 млн для підтримки енергетичної безпеки напередодні зими, з яких €60 млн гуманітарної допомоги буде виділено для притулків та на обігрівачі, а €100 млн із заморожених російських активів направлять на ремонтні роботи та відновлювані джерела енергії, повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, пише «Інтерфакс-Україна».

Внаслідок масованих обстрілів РФ в останні місяці в енергосистемі України спостерігається дефіцит.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • За словами фон дер Ляєн, Україні вже було надано щонайменше €2 млрд підтримки енергетичної безпеки після повномасштабного вторгнення Росії. 
  • Президентка Єврокомісії пояснила, що від початку повномасштабного вторгнення РФ націлилася на енергетичну інфраструктуру України, «щоб спробувати занурити країну в темряву». 
  • «Половина всієї енергетичної інфраструктури країни була знищена. Це приблизно еквівалентно потужності трьох країн Балтії разом узятих», – додала фон дер Ляєн.
  • Вона переконана, що ЄС, як «друзі та партнери України, мають зробити все можливе, щоб світло не вимикалося, щоб із наближенням зими зігріти хоробрих людей України, одночасно підтримуючи роботу економіки». 
  • Мета полягає в тому, щоб задовольнити нагальні потреби населення, одночасно роблячи енергосистему України стійкішою в довгостроковій перспективі. Загалом Україні потрібно 17 ГВт потужності на цю зиму.
  • «Сьогодні я хочу запропонувати дії в трьох сферах. Це ремонт, це підключення і це стабілізація», – сказала президентка ЄК.
  • Вона нагадала, що 80% теплових електростанцій України і третина гідроенергетичних потужностей були зруйновані. «Тому саме тут ми зосередимо наші зусилля з ремонту з метою відновити 2,5 ГВт потужності цієї зими. Це приблизно 15% потреб України», — деталізувала фон дер Ляєн.
  • Другим елементом, який допоможе покрити потреби України в зимовий час, є експорт електроенергії. «Ми експортуємо 2 ГВт електроенергії в Україну, що також покриває приблизно 12% потреб країни в зимовий період… З нашими двома стовпами, ремонтом і підключенням, ми покриваємо понад 25% потреб України в зимовий період», – пояснила президентка Єврокомісії.
  • Вона акцентувала увагу і на посиленні децентралізованого виробництва енергії. Це включає в себе розгортання більшої кількості відновлюваних джерел енергії в країні. «Сонячні електростанції на дахах складніше уразити і їх легше ремонтувати, ніж велику центральну інфраструктуру. І хоча це допомагає забезпечити стабільніший потік енергії в країні, це також просуває вперед енергетичну незалежність України і чистий перехід», – заявила вона.

Контекст

Російські війська не припиняють щоденних обстрілів обʼєктів енергетичної інфраструктури. Наразі триває масштабна ремонтна кампанія для відновлення стабільної роботи енергосистеми та підготовки до осінньо-зимового періоду.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму €56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять €50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Під час останньої масштабної атаки 26 серпня понад 200 російських ракет і дронів завдали українській енергосистемі шкоди, яка спровокувала масштабні відключення світла. У чому особливість цієї атаки та як енергетики долають її наслідки, читайте в інтерв’ю із членом наглядової ради «Укренерго» Юрієм Бойком.

Із жовтня 2022 року по вересень 2024-го об’єкти української енергетичної інфраструктури зазнали 1024 російських атаки, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

За оцінкою виконавчого директора Асоціації енергоефективних міст України (АЕГУ) Святослава Павлюка, енергетики підготують до роботи приблизно 14-15 ГВт генерувальних потужностей до початку грудня з урахуванням відновленої генерації, що залишить енергосистему з очікуваним дефіцитом близько 4 ГВт або 20%.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *