Виторги у курортному «Буковелі» зросли вдвічі за місяць

Торгова виручка в курортному Буковелі в грудні минулого року зросла у 2,3 раза у порівнянні з листопадом того ж року: з 258,9 млн до 601,3 млн грн. Про це йдеться у повідомленні Головного управління ДПС в Івано-Франківській області. Податківці пояснюють це значним зростанням кількості зареєстрованих бізнесом касових апаратів. 

Тільки 31.01 та 1.02 даруємо 800 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Вартість зі знижкою — 999 грн/рік. Оформлюйте зараз за промокодом FORBES2024. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Підприємці Буковелю зареєстрували на кінець січня 2024 року 951 реєстратор розрахункових операцій, тоді як на початок 2023 року їх було лише 438. 
  • Загалом за 2023 рік усі госпсуб’єкти курорту показали 4,6 млрд грн торгової виручки, йдеться у повідомленні.
  • За результатами 129 фактичних перевірок, проведених минулого року та в січні 2024 року, податківці донарахували госпсуб’єктам курортної зони «Буковель» понад 5 млн грн штрафних санкцій за недотримання ними норм законодавства.
  • Окрім того, податкові інспектори виявили шість випадків здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації та ще 10 фактів торгівлі алкогольними та тютюновими виробами без відповідних ліцензій. 
  • Також податківці зафіксували пʼять випадків недотримання підприємцями норм трудового законодавства, а саме неофіційне працевлаштування найманих працівників.

Контекст

Закон про обов’язкові касові апарати (РРО/ПРРО) для ФОП набув чинності 1 січня 2021 року. Проте через численні протести та коронакризу Верховна Рада подовжила перехідний період для підприємців на рік. 

На початку великої війни держава заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО, окрім випадків, що стосуються підакцизних товарів.

30 червня Верховна Рада ухвалила змінений законопроєкт №8401. Закон передбачає часткове повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО. 

Штрафи повернулися з 1 жовтня. У порівняні з 2022-м санкції змінилися лише для ФОП: 25% від суми товару за перше порушення та 50% від суми – за друге. Також для ФОП було введено «спрощений чек». Він дає змогу підприємцеві не ідентифікувати товар аж до артикула та вказувати лише категорію.

Для решти підприємців, які працюють у галузі продажів та мають встановлювати касові апарати, штрафи залишилися на тому ж рівні – 100% від суми товару за перше порушення та 150% – за друге. Штрафи та перевірки не розповсюджуються на підприємства, які знаходяться в прифронтових регіонах.

За даними податкової служби, у четвертому кварталі 2023 року 9100 випадків невикористання ПРРО/РРО. Податківці оштрафували бізнес на 136,1 млн грн. Найбільше порушників – у сфері торгівлі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *