Велика Британія стане першою країною G7, яка припинить використання вугілля в енергетиці

У Великій Британії закривається остання вугільна електростанція, яка живила країну майже 60 років, пише The Guardian. Таким чином, 142-річна історія вугільної енергетики у Великій Британії добігла кінця.

Електростанція завершить свій термін служби відповідно до політики уряду щодо поетапної відмови від вугільної енергетики, про яку вперше було оголошено майже 10 років тому.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Британський міністр енергетики Майкл Шенкс сказав: «Сьогоднішнє закриття Ratcliffe знаменує собою кінець епохи, і працівники вугільної промисловості можуть по праву пишатися своєю роботою, яка забезпечувала нашу країну енергією протягом понад 140 років».
  • На електростанції Ratcliffe залишилось 170 співробітників, у понеділок запланована пряма трансляція з диспетчерської електростанції, яка покаже момент відключення енергоблоків.
  • Екологи назвали закриття заводу великим досягненням уряду у скороченні викидів вуглецю у Великій Британії, забезпеченні міжнародного лідерства у боротьбі зі зміною клімату та забезпеченні «справедливого переходу» для персоналу британської вугільної промисловості.

Контекст

Велика Британія стала першою країною, яка встановила дату припинення використання вугілля у 2025 році, запровадивши дедалі суворіші екологічні норми з метою скорочення годин роботи своїх вугільних електростанцій.

На вугільній електростанції Ratcliffe колись працювало 3000 інженерів, але її робоча сила скоротилася відповідно до вироблення електроенергії за останні роки. Вугільна електроенергія становила 80% електроенергії Великої Британії на початку 1980-х років і 40% у 2012-му, перш ніж зійшла нанівець в останнє десятиліття через високі податки на викиди вуглецю та зростання дешевших відновлюваних джерел енергії.

У 2021 році персоналу вперше повідомили, що завод закриється наприкінці 2022-го, але власник Ratcliffe, німецька енергетична компанія Uniper, пізніше заявив, що збереже роботу заводу під час загальноєвропейської газової кризи, спричиненої вторгненням Росії в Україну, відповідно до угоди з урядом.

У звіті Ember йдеться про те, що з моменту досягнення піку в 2007 році використання вугілля в країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) скоротилося вдвічі. За даними Ember, минулого року частка вугілля в загальному обсязі електроенергії, виробленої країнами ОЕСР, становила 17%, проте 27 із 38 держав-членів зобовʼязалися повністю відмовитися від вугілля до кінця десятиліття.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *