В Україні арештовані всі активи трьох російських бізнесменів Фрідмана, Авена та Косогова на понад 17 млрд грн

Суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, повідомляє пресслужба СБУ. Згідно з інформацією спецслужби, арештований останній актив Фрідмана в Україні – частка в мобільному операторі «Київстар».

Ключові факти

  • Рішення суду стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими бізнесмени володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії.
  • Вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 млрд грн.
  • Серед заблокованих активів – фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв’язку та сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод.
  • «Арешт цього майна не дозволить російським власникам «переписати» його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів в дохід України», – повідомили у СБУ. 

Активи Фрідмана і партнерів в Україні

Фрідману і його партнерам в Україні належали «Сенс банк» (раніше Альфа-Банк Україна), виробник мінеральних вод «Моршинська» і «Миргородська» – IDS Ukraine, а також частка в мобільному операторі «Київстар». 

Наприкінці липня уряд націоналізував «Сенс банк», а рік тому суд арештував активи «Моршинської» на 53,4 млн грн. Донедавна у Фрідмана в Україні залишився тільки один великий актив – частка в мобільному операторі «Київстар». Юридично права власності на «Київстар» належать нідерландській Veon Holdings B V. Її власником є Veom Amsterdam B.V., яка належить бермудській Veon Ltd. Остання на 47,9% належить LetterOne, у якій 37,86% – частка Фрідмана, а 47,23% – Косогова.

Самому ж «Київстару», зокрема, належить ТОВ «Хелсі Україна», у розпорядженні якої медичні дані українців, які підписали декларацію з сімейним лікарем.

Читати більше Згорнути

Контекст

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмічов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

На початку вересня цього року слідчі СБУ повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі підозрюваний разом зі своїми бізнес-партнерами перебуває за межами України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *