Рада схвалила збільшення видатків на оборону на 303 млрд грн у держбюджеті-2023

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №10038 про зміни до державного бюджету на 2023 рік, який, зокрема, передбачає збільшення видатків на 303 млрд грн для потреб оборони. Про це повідомила голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа. «За» проголосували 313 депутатів.

Ключові факти

  • За словами Підласої, після 11,5 годин обговорень і розгляду у законопроєкті не відбулося ніяких суттєвих змін.
  • «Грошова винагорода військовослужбовців буде виплачена в строк і в жовтні, і в листопаді-грудні», – повідомила вона.
  • Як повідомляє пресслужба Мінфіну, таким чином буде збільшено видатки на сектор безпеки та оборони на 302,6 млрд грн, з них: 224,5 млрд – це кошти на виплату грошового забезпечення військовослужбовців, 78,1 млрд – це видатки для закупівлі спецтехніки, військового обладнання та забезпечення харчування військових, оплату комунальних послуг та інших необхідних витрат.
  • Для Міноборони видатки збільшуються на 211 млрд, для системи МВС – на 79,2 млрд, для Служби безпеки – на 4,2 млрд, для Головного управління розвідки Міноборони – на 2,5 млрд, для Служби зовнішньої розвідки – на 0,5 млрд, для Управління державної охорони – на 0,2 млрд та Мінстратегпрому – на 4,4 млрд грн для виконання програм розвитку ОПК, Адміністрація Держспецзв’язку – 0,6 млрд грн.
  • Також передбачено фінансування інших пріоритетних напрямів: це матеріально-технічне оснащення новостворених підрозділів Національної гвардії, Держприкордонслужби, Національної поліції; забезпечення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (передбачено 16,5 млрд); на потреби освітньої галузі, зокрема для придбання підручників (552,8 млн грн).

Контекст

Україна збільшила військові витрати у 2022 році на 640%, до $44 млрд. Загалом військові витрати у світі за минулий рік зросли на 3,7%, до рекордних $2,24 трлн, пише «Радіо Свобода» з посиланням на дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). За оцінками SIPRI, військові витрати Росії зросли на 9,2%, до $86,4 млрд, що еквівалентно 4,1% ВВП країни. 

У першому півріччі 2023 року на забезпечення Збройних сил України пішло 47,7% видатків загального фонду державного бюджету. Це більше, ніж за підсумками минулого року, коли такі видатки сягнули 45,1%, повідомляв голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

Урядовим законопроєктом пропонувалося збільшити видатки ЗСУ на 195,7 млрд грн, Нацгвардії – на 39,7 млрд грн, Держприкордонслужби – на 20,4 млрд грн, Нацполіції – на 19 млрд грн, видатки на закупівлю та модернізацію військової техніки для ЗСУ – на 13,2 млрд грн. Також було передбачено збільшення видатків на 4,4 млрд грн для Мінстратегпрому на виробництво зброї та боєприпасів, на 4,2 млрд грн – СБУ, додаткові 2,5 млрд грн виділять ГУР та 2,1 млрд грн – Державній спеціальній службі транспорту Міноборони.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *