Соціал-демократична партія Німеччини хоче запровадити «кризовий внесок» з найбагатших німців

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), членом якої є канцлер Олаф Шольц, пропонує запровадити в країні тимчасовий «кризовий внесок» для найбагатших громадян, а також створити фонд для заохочення інвестицій, пише німецьке видання RND. 

Ключові факти

  • Ця ініціатива – у списку пропозицій щодо економічної політики, підготовлених до конференції партії, що запланована на грудень.
  • СДПН пропонує реформувати податкову систему: скоротити податки для 95% населення, але посилити податкове навантаження на найбагатших.
  • Інші заходи передбачають стимулювання приватних інвестицій на €100 млрд щорічно. Таким чином партія хоче створити мільйон робочих місць до 2030 року, зазначає видання.
  • Також партія пропонує змінити механізм «боргового гальма», який передбачає, що борг країни не може перевищувати 0,35% річного ВВП, але допускає винятки в кризових ситуаціях. 
  • За рахунок цього СДПН розраховує наростити вкладення в інфраструктуру, захист клімату, цифровізацію та освіту.
  • Як зазначає RND, цей план можуть включити до передвиборчої кампанії 2025 року.

Контекст

У липні цього року уряд Німеччини вперше з 2019 року повернув «боргове гальмо», покликане обмежити структурний дефіцит бюджету на федеральному рівні та скоротити випуск державного боргу.

В рамках цього курсу Мінфін Німеччини запровадив жорсткі орієнтири економії коштів для окремих міністерств, щоб закрити наявний фінансовий дефіцит у розмірі €20 млрд. Також він вказав на подальшу необхідність скоротити бюджет на €14,4 млрд у 2025-2027 роках. Згідно з новим проєктом держбюджету, усі міністерства, окрім Міноборони, мають скоротити витрати.

У серпні канцлер Шольц заявив, що Німеччина не планує виділяти додаткові кошти на боротьбу з економічними проблемами та не збільшуватиме розмір своїх боргів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *