Місія МВФ почала роботу щодо перегляду програми EFF з Україною

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) 6 листопада починає обговорення заходів з представниками української влади щодо другого перегляду програми розширеного фінансування (EFF). Зокрема, обговорюватиметься стан виконання Україною взятих на себе зобов’язань. Про це йдеться у повідомленні представника МВФ в Україні Ваграма Степаняна і пресслужби Національного банку.

Ключові факти

  • Місія працюватиме в гібридному форматі – офлайн та онлайн. До складу української команди, яка долучиться до робочих зустрічей безпосередньо у Варшаві та дистанційно з Києва, увійдуть представники НБУ, Мінфіну та інших державних органів та установ, зазначили в НБУ.
  • Під час другого перегляду програми EFF обговорюватиметься стан виконання Україною взятих на себе зобов’язань у межах Меморандуму про економічну та фінансову політику. 
  • Йдеться, зокрема, про заходи у сферах податково-бюджетної, монетарної та валютної політики, забезпечення фінансової стабільності, а також структурних реформ для середньо- та довгострокового економічного зростання.
  • Крім того, фахівці зупиняться на питанні джерел фінансування дефіциту державного бюджету України, включаючи міжнародну фінансову допомогу та внутрішній борговий ринок.

Цитата

«Перегляд буде непростим, однак команда України понад 20 місяців повномасштабної війни працює злагоджено та ефективно. Ми чітко усвідомлюємо критичну необхідність збереження підтримки МВФ не лише для подальшого фінансування потреб бюджету, а й загалом для розвитку нашої країни та її європейського майбутнього», – сказав голова НБУ Андрій Пишний. 

Контекст

На початку липня програму розширеного фінансування (EFF) МВФ для України доповнено чотирма маяками: про Бюджетний кодекс, програму кредитування «5-7-9», Державну податкову та митну служби, Оператора ГТС. 

МВФ вніс до меморандуму нові маяки, реалізація яких покликана посилити в найближчій перспективі макроекономічну та фінансову стабільність України й додати імпульсу реформам. 

Верховна Рада 27 липня ухвалила законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості. Це одна з головних умов програми з МВФ на $15,6 млрд.

2 жовтня до України вперше за понад три роки прибула з візитом місія МВФ. А вже 4 жовтня керівництво фонду повідомило про відновлення роботи постійного представництва МВФ в Україні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *