Хомутиннік вийшов з «Укрнафтобуріння» напередодні націоналізації

Інвестиційний фонд українського бізнесмена Віталія Хомутинніка Cascade Investment Fund, який володів часткою «Укрнафтобуріння», продав усі акції газовидобувної компанії до її відчудження на користь державі. Про це йдеться в тексті Forbes. 

Ключові факти

  • «Cascade Investment погодили угоду [про вихід із компанії] наприкінці 2021 року, – каже фінансовий директор Cascade Investment Констянтин Вʼюшинський. «Через початок війни вона дуже трансформувалася. В результаті ми вийшли з компанії за суму вдвічі меншу, ніж заходили, але залишився великий апсайд у вигляді нерозподілених дивідендів», — додає він.
  • Пакет продали українському підприємцю, додав Вʼюшинський не розкривши інших деталей.  
  • Якою була частка Хомутинніка? Єдина відома деталь: у 2016-му бізнесмен розповідав виданню НВ, що йому належить 50% кіпрської компанії Deripon Commercial Ltd, яка володіє 44,9% акцій УНБ. Решта в Deripon, за словами Хомутинніка, була у Ігоря Коломойського. Серед інших акціонерів також була британська JKX Ukraine B.V. (Нідерланди), якій належало 10% УНБ. Свої 20% материнської JKX Oil&Gas Хомутиннік продав ще у 2020 році. 
  • За оцінкою Forbes, на квітень 2023-го, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн. Прибуток компанії у 2022-му – 3,8 млрд грн, виторг – 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть. Співвласниками «Укрнафтобуріння» з середини нульових були Ігор Коломойський, Хомутиннік та Павло Фукс.
  • Cascade Хомутинніка досі належить 50% у компанії «Укргаз Інвест», яка працює на умовах договору про спільну діяльність з тим самим УНБ. Друга половина – у колишнього депутата Ігора Абрамовича. За перше півріччя 2023-го компанія задекларувала 17,1 млн грн доходу і 4,7 млн грн чистого прибутку, свідчать дані YouСontrol.

Контекст 

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права УНБ по справі нібито незаконної передачі Сахалінського родовища до приватних компаній, що розслідується з 2014 року. 23 травня УНБ передали «Укранфті», яку нині контролює держава. 

«Укрнафтобуріння» видобуває паливо на багатому Сахалінському родовищі у Харківській області. «Ефективніше за нас ніхто не бурить», – казав у 2021 році СЕО Михайло Бакуненко. Результат 2021-го – 691,3 млн кубометрів газу. Більше – тільки у «Нафтогазвидобування» Ріната Ахметова.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *