Російська пропаганда. ЄС починає розслідування проти Facebook та Instagram

Євросоюз проведе розслідування щодо Facebook та Instagram, оскільки побоюється, що компанія Meta, не робить достатньо для протидії дезінформації з Росії та інших країн. Про це пише Financial Times з посиланням на два знайомих із питанням джерела.

Ключові факти

  • Регулюючі органи ЄС підозрюють, що модерація в соцмережах Meta недостатньо ефективна, щоб зупинити широке поширення політичної реклами, яка ризикує підірвати виборчий процес.
  • Європейські чиновники особливо стурбовані тим, як платформа реагує на спроби Росії «підірвати майбутні європейські вибори», зазначив один зі співрозмовників видання. Однак очікується, що в оголошенні про початок розслідування Єврокомісія не виділятиме Росію і лише згадає про маніпулювання інформацією з боку іноземних держав.
  • Також у ЄС вважають, що механізм Meta, який дає змогу користувачам маркувати незаконний контент, недостатньо простий і зручний, щоб відповідати «Закону про цифрові послуги» (Digital Services Act, DSA). Цей закон зобовʼязує платформи розкривати дані про те, яких заходів вони вживають для боротьби з дезінформацією і пропагандою. 
  • Зокрема, європейські експерти мають намір зʼясувати, чи вдалося компанії знизити ризики у звʼязку з тим, що вона збирається припинити використання CrowdTangle – інструменту, який показує видавцям, як контент поширюється сайтом.
  • Після закінчення розслідування Брюссель дасть Meta пʼять робочих днів, щоб вона зазначила, яких заходів буде вжито для виправлення недоліків. В іншому разі компанії загрожуватимуть санкції відповідно до «Закону про цифрові послуги», зазначило джерело FT.
  • Якщо ЄС визнає Meta такою, що порушила закон, на компанію накладуть штраф у розмірі до 6% від річного обороту.

Контекст

У грудні минулого року ЄС оголосив про розслідування щодо соцмережі Х. Приводом для неї стали результати розслідування, яке Єврокомісія провела в жовтні 2023-го. Тоді компанія надала ЄК два звіти і відповіла на її запитання, зокрема ті, що стосувалися поширення «незаконного контенту» про війну між ХАМАС та Ізраїлем.

X видалила сотні облікових записів, повʼязаних із ХАМАС, і вжила заходів щодо видалення або маркування десятків тисяч фрагментів контенту після нападу бойовиків на Ізраїль, заявила гендиректорка компанії Лінда Яккаріно.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *