Група OTP готова продати банк в Росії, але за певну суму

Продаж OTP банка в Росії за чинними правилами може принести угорській групі стільки грошей, скільки вона виведе дивідендів за рік з РФ, тож в таких умовах продаж банку «безглуздий», заявив голова ради директорів і CEO OTP Group Шандор Чані, якого цитує угорське видання Portfolio. Але до продажу банку він готовий, якщо ціна буде не нижчою за 50% від ринкової.

Ключові факти 

  • За підсумками минулого року OTP Group виплатить акціонерам 150 млрд угорських форинтів ($410,07 млн за нинішнім курсом). Російська дочка принесла групі 50 млрд форинтів дивідендів ($136,7 млн). За підсумками 2024-го угорська група розраховує вивести з РФ до 100 млрд форинтів дивідендів ($273,4 млн).
  • OTP Group намагалась продати банк у Росії, але чинні правила для бізнесу з «недружніх» країн ускладнюють процес. Так, для продажу банку в РФ потрібен дозвіл президента. Також держава визначає «незалежного» оцінщика, який робить оцінку активу, і продати його власник може не більш ніж за 50% від цієї суми. До того ж ще треба заплатити додатковий податок. За таких умов продаж OTP банку в Росії принесе групі суму, яка дорівнює розміру дивідендів за один рік, що робить це «безглуздим», заявив Чані. 
  • Проте OTP Group готова продати банк у Росії, якщо хтось дасть за нього 50% від ринкової вартості, додав СЕО групи.
  • Також Чані торкнувся і теми України. OTP Group хоче взяти участь у приватизації українських державних банків і збільшити свою присутність на ринку, зазначив він.

Контекст

На початку 2024 року тодішній голова НАЗК Олександр Новіков заявив, що агентство комунікує з OTP Group, і угорська група має план виходу з ринку РФ. Цьому передував фактично шантаж українського уряду з боку Будапешта.

У травні 2023 року НАЗК внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни через продовження роботи в РФ.

У відповідь Угорщина заблокувала допомогу для України з Європейського фонду миру на €500 млн. 13 травня у МЗС Угорщини заявили, що їм важко підтримувати нові санкції проти РФ через ОТР Bank. 29 вересня НАЗК тимчасово призупинило статус, щоб розблокувати €500 млн з військового фонду ЄС.

Зі свого боку, в МЗС Угорщини заявили, що цього кроку недостатньо, бо він не приводить до суттєвих змін. За їх словами, Угорщина наполягає на повному виключенні банку зі списку спонсорів війни. 3 жовтня 2023-го НАЗК виключило угорський банк з переліку спонсорів війни. А в березні 2024-го НАЗК взагалі закрило цей список.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *