ОГХК почала постачати ільменітовий концентрат в Чехію

У жовтні АТ «ОГХК» розпочало відвантаження ільменітового концентрату з Іршанського ГЗК до Чехії. Це перші відвантаження ільменіту з Іршанської філії у 2023 році, йдеться у повідомленні пресслужби Фонду держмайна.

Ключові факти

  • За контрактом, до кінця 2023 року компанія має поставити на європейський ринок 30 000 т готової продукції – ільменітового концентрату
  • Замовником виступає компанія з виробництва пігменту титану TiO2, який широко використовується для потреб різних галузей промисловості у виробництві споживчих товарів.
  • «До кінця року наша компанія планує відвантажити на європейський та американський ринки ще близько 105 000 т ільменітового концентрату», – зазначив Єгор Перелигін, перший заступник голови правління ОГХК.
  • В компанії наголосили, що через воєнний стан, зруйновану логістику та постійні обстріли протягом 2022 року накопичена за попередні періоди продукція більше року зберігалася на складах підприємства, і це заважало відновити видобування нової руди.

Контекст

ОГХК входить у десятку найбільших видобувників титанових і цирконієвих руд у світі та є найбільшою в Європі. У 2020-му ОГХК виробила майже 350 000 т концентратів титанових руд і циркону, за даними BDO Corporate Finance, яка є радником із приватизації ОГХК. Понад 60% продукції експортується до країн Азії: 39% – до Китаю, 12% – до Японії, 9% – до Туреччини. 

Останні роки компанія прибуткова – 528 млн грн у 2021 році, за виручки 4,6 млрд грн, свідчать дані YouControl. У 2022-му фінансові результати компанії погіршились, дебіторська заборгованість зросла до 1,7 млрд грн, розповідав співрозмовник Forbes у ФДМ на початку року. 

Фонд держмайна планує виставити ОГХК на велику приватизацію в «першій хвилі». Найближчим часом разом ыз радником – компанією BDO – фонд має визначити стартову ціну для проведення відкритого аукціону в системі «Prozorro.Продажі». 

У 2021-му ФДМ намагався тричі продати ОГХК зі стартовою ціною 3,7 млрд грн, однак жодного разу аукціон так і не вдалося провести через відсутність покупців.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *