Обсяг переказів коштів в середині України вдвічі перевищив рівень 2021 року – НБУ

У 2023 році обсяг внутрішньодержавних переказів, здійснених через платіжні системи переказу коштів, становив 728 млрд грн. Це вдвічі більше, ніж у 2022-му. Лідером за сумою переказів стала NovaPay, повідомила пресслужба НБУ.

Ключові факти

  • Діяльність на території України у 2023 році здійснювали 35 платіжних систем переказу коштів, із яких 26 створені резидентами та дев’ять – нерезидентами (чотири системи зі США, три – з Великої Британії, по одній – із Грузії та Канади). 
  • Середня сума одного переказу в межах України становила 862 грн.
  • Лідером за сумою переказів у межах України була платіжна система NovaPay (32% усіх внутрішньодержавних переказів). 
  • До трійки платіжних систем за сумою переказів в Україну потрапили: Western Union (43,2% усіх переказів), MoneyGram (21,7%), PrivatMoney (17,9%). 
  • Платіжні системи переказу коштів стали важливим каналом виплати гуманітарної допомоги українцям від низки міжнародних організацій, зазначили в НБУ.
  • В Україну за минулий рік із використанням платіжних систем переказу коштів (створених як резидентами, так і нерезидентами) було переказано $2,6 млрд в еквіваленті. Це на 17% менше, ніж за 2021 рік. Середня сума одного такого транскордонного переказу в Україну становила $255.
  • Через платіжні системи переказу коштів найбільші обсяги коштів в Україну торік надходили зі США (18%), Ізраїлю (17%), Італії (15%), Німеччини (9%) та Ірландії (5%).
  • Через платіжні системи переказу коштів у попередні довоєнні роки надходила приблизно чверть від обсягу всіх приватних грошових переказів в Україну. Загалом у 2023 році, за попередніми даними, в Україну з усього світу було перераховано близько $11,6 млрд в еквіваленті, включаючи перекази через офіційні канали: банки, міжнародні системи грошових переказів, поштові відділення, а також неофіційні – шляхом передавання грошей із рук в руки.

Обсяг переказів коштів усередині України вдвічі перевищив довоєнний рівень. У лідерах – NovaPay /Фото 1

Контекст

Тенденція до скорочення грошових переказів спостерігалась і в 2022-му – за рік в Україну було переказано майже $13 млрд, що на $1 млрд, або 7%, менше, ніж у 2021-му. Саме в 2021 році було зафіксовано рекордну кількість грошових переказів в Україну – понад $14 млрд.

За 2020 рік сума внутрішньодержавних переказів, здійснених через системи переказу коштів, зросла майже на чверть, до $9,4 млрд проти 2019 року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *