Коли Україна відкриє авіапростір?

Україна проводить консультації з регуляторами США та ЄС з безпеки щодо відкриття авіаційного простору, заявив на Форумі «Україна. Рік 2024» Олександр Кубраков, віцепремʼєр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • «Проходять консультації з регуляторами США та ЄС з безпеки. Саме в ці тижні ми подаємо офіційні заяви, оцінку ризиків», — пояснив ситуацію щодо ідеї відкрити авіаційний простір Олександр Кубраков.
  • Це складний процес, але перші формальні кроки Україна робить вже зараз, відмітив він. «Існує надвисока складність питання гарантування безпеки у цьому випадку», — пояснив він.
  • Терміни називати точно ніхто не буде, сказав Кубраков. «Важливо щоб регулятори США та ЄС підтвердили наш алгоритм дій», – додав міністр.

Контекст

Україна закрила свій повітряний простір для цивільних літаків 24 лютого 2022 року, у день початку великої війни. 

Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) у своєму прогнозі до 2029 року передбачає, що обмеження на польоти в повітряному просторі України, РФ, Білорусі та Молдови збережуться. У документі уточнюється, що йдеться про повернення до звичних маршрутів літаків.

Серед ключових чинників того, як російське вторгнення в Україну впливає на цивільну авіацію, Євроконтроль називає загальне погіршення економічної ситуації, зокрема зниження прогнозів зростання ВВП через розриви ланцюгів постачання енергоносіїв, високу інфляцію і падіння загального рівня довіри.

Євроконтроль наголошує, що авіагалузь все ще відновлюється після пандемії коронавірусу, але ключовими чинниками, які гальмують цей процес, є російське вторгнення в Україну, обмеження внутрішніх рейсів з екологічних міркувань, брак персоналу в аеропортах і пов’язані з цим страйки.

У липні 2022-го голова Закарпатської облради Володимир Чубірко повідомив про плани відновити регулярні рейси в аеропорту Ужгорода, але грошей на поліпшення інфраструктури летовища не виділили, повідомила ОВА Закарпаття в листопаді 2023-го виданню Varosh.  

У вересні 2022-го про відновлення польотів заговорив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. 

У квітні 2023 року міністр транспорту Франції Клеман Бон в інтерв’ю ЄП сказав, що Україна «наполегливо працює» над відкриттям свого авіапростору для цивільних літаків.

1 грудня голова Офісу президента Андрій Єрмак під час зустрічі з послами 83 іноземних країн на території Борисполя, який не відправляє літаки з 24 лютого 2022-го, заявив, що незабаром летовище знову відправлятиме й прийматиме повітряні судна. Чи дійсно українські аеропорти можуть запрацювати вже в найближчі місяці – у матеріалі Forbes.

18 січня заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма повідомив, що Україна докладає значних зусиль для відновлення авіасполучення з Києва та Львова. За його словами, команда вивчає досвід Ізраїлю.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *