Каталін Каріко і Дрю Вайсман отримали Нобелівську премію з медицини

Нобелівську премію у галузі медицини та фізіології у 2023 році отримали представниця Угорщини Каталін Каріко та американець Дрю Вайсман за «відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19». Про це 2 жовтня оголосили у Нобелівському комітеті в Стокгольмі.

Ключові факти

  • Відкриття Каріко та Вайсмана «відіграли вирішальну роль у розробці ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19 під час пандемії, що виникла на початку 2020 року», йдеться у повідомленні.
  • Каріко – старша віцепрезидентка компанії BioNTech RNA Pharmaceuticals, що займається розробками нових видів імунотерапії для лікування різних хвороб.
  • Вайсман працює в Медичній школі Перельмана при Університеті Пенсільванії.
  • Разом вони досліджували РНК-опосередковані активації імунної системи і здійснили відкриття нуклеозидних модифікацій, що дали змогу розробити, зокрема, мРНК-вакцини від вірусу COVID-19.

Контекст

На роботах Каріко і Вайсмана засновано весь бізнес компанії Moderna, яка створила вакцину в пандемічному 2020 році. Основна робота вчених вийшла у 2015-му, за 15 років до пандемії.

Премія в галузі медицини та фізіології традиційно відкриває Нобелівський тиждень. 3 жовтня будуть оголошені імена лауреатів Нобелівської премії з фізики, 4 жовтня – з хімії, 5 жовтня – з літератури, а 6 жовтня в Осло назвуть лауреата премії миру.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *