ДБР повідомило про підозру росіянину Чуркіну у заволодінні майном ЛАЗу

Працівники ДБР повідомили про підозру російському бізнесмену Ігорю Чуркіну. Слідство заявляє, що він організував відчуження та заволодів нерухомим майном ЗАТ «Завод комунального транспорту» (колишнє ВАТ «Львівський автомобільний завод»). Дії росіянина призвели до збитків підприємства у понад 350 млн грн, йдеться у повідомленні пресслужби ДБР.

Ключові факти

  • За даними слідства, у 2005 році Чуркін був обраний головою спостережної ради ЗАТ «Завод комунального транспорту». Це дозволяло йому, зокрема, приймати рішення про відчуження об’єктів нерухомого майна, йдеться у повідомленні.
  • У 2008 році Чуркін організував відчуження восьми об’єктів нерухомого майна колишнього державного підприємства ЛАЗ. Їх новими власниками стали його ж комерційні структури, зазначили в ДБР.
  • Слідство заявляє, що для проведення оборудки Чуркін дав вказівку підлеглому підробити офіційні фінансові документи ЗАТ «Завод комунального транспорту». 
  • «Вони були використані для зняття всіх фінансових обтяжень з об’єктів нерухомого майна, що зекономило гроші олігарху та дозволило фактично вкрасти частину приміщень заводу», – йдеться у повідомленні.
  • Схожу схему, за твердженням слідства, російський олігарх повторив у 2016 році. «Він організував підробку судового рішення, яке стало підставою створення нібито законних умов для відчуження нерухомого майна заводу на користь його групи підприємств.
  • Сума збитків, завданих ЗАТ «Завод комунального транспорту», становить понад 367 млн грн», – заявляють в ДБР.
  • Наразі майно заводу повернуто державі. Росіянину повідомлено про підозру за ст. 358 та ст. 191 КК України. Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Справа на 350 млн грн. Колишній російський власник ЛАЗу Чуркін отримав нову підозру /Фото 1

Контекст

За даними YouControl, у Львові на території колишнього автобусного заводу (Стрийська, 45) зареєстровано сім підприємств, власником чи співвласником яких є Ігор Чуркін: ТОВ «Ліга партнерів», ТЗОВ «ЦКБ ЛАЗ», «Львівські автомобільні заводи», ТОВ «Мотор сіті офіс», ТОВ «Мотор сіті сервіс», ТЗОВ «Західкурортбудсервіс» і ТОВ «Мотор сіті люкс». Жодне з них не перебуває у процесі припинення. 

У липні минулого року ДБР повідомило про підозру Чуркіну та його спільнику, які намагалися обманом зберегти майно підприємства у Львові.

ТОВ «Львівські автобусні заводи» взяло кредит у державному банку під заставу свого майна. Його власник – громадянин РФ Чуркін – витратив гроші на власний розсуд і відмовився повертати кредитні кошти банку. Водночас він не хотів втрачати майно підприємства, яке перебувало у заставі, заявляло слідство.

Тому Чуркін розробив схему блокування проведення аукціону з продажу заставного майна українським банком. Як повідомило ДБР, підконтрольний росіянину керівник підприємства подав до поліції завідомо неправдиву заяву про вчинення кримінального правопорушення представниками банку. Він звинуватив службових осіб установи у вигаданому особливо тяжкому кримінальному правопорушенні. Така заява стала підставою для реєстрації кримінального провадження та накладення арешту на заставне майно.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *