Чиста купівля валюти українцями у вересні сягнула $444 млн. Це найбільший показник із лютого

Минулого місяця чиста купівля валюти населенням зросла до рекордного показника з лютого цього року – $444,28 млн, повідомляє Національний банк України. Відповідно до даних НБУ, українці у вересні купували більше валюти, ніж продавали.

Ключові факти

  • Згідно із даними регулятора, українці зменшили продаж готівкової іноземної валюти до $1,36 млрд, а купівлю – до $1,55 млрд.
  • Проте фізособи різко збільшили купівлю безготівкової валюти – до $485 млн із $228 млн у попередньому місяці. 
  • Продаж безготівкової валюти у вересні зменшився до $224 млн.

Контекст

У серпні чиста купівля валюти населенням сягнула $148,53 млн, хоча у липні і червні українці продавали більше валюти, ніж купували. Це призвело до помірного ослаблення курсу гривні.

НБУ оголосив про перехід з 3 жовтня до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. У Нацбанку наголосили, що керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до 24 лютого 2022 року. За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, пояснив регулятор. Що саме змінив Нацбанк і чи слід очікувати паніки на валютному ринку, читайте в матеріалі Forbes.

На 4 жовтня НБУ встановив офіційний курс гривні на рівні 36,59 грн/$. Це на 2 коп. вище від фіксованого курсу, який діяв з кінця липня минулого року (36,57 грн/$).

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *