Через загрозу санкцій експорт Китаю до Росії в березні скоротився на 15,7%

Експорт Китаю до Росії в березні скоротився вперше із середини 2022 року на тлі зростаючих погроз США застосувати вторинні санкції щодо китайських банків та компаній за можливу підтримку РФ у війні проти України, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Китайський експорт до Росії скоротився в березні на 15,7% проти цього ж місяця 2023 року, свідчать дані китайської митниці. Це сталося вперше з червня 2022-го, зазначає видання.
  • У перші місяці після вторгнення РФ в Україну фінансові та торгові санкції обвалили російський імпорт, але з часом поставки почали відновлюватися. За підсумками 2023 року, товарообіг між Росією та Китаєм досяг рекордних $240 млрд.
  • Попередження з боку США про ризик вторинних санкцій ведуть до того, що «розрахунки за торговельними операціями тепер займають більше часу, і російським імпортерам для забезпечення поставок доводиться все більше покладатися на країни Центральної Азії», зазначив економіст Bloomberg Economics Олександр Ісаков.
  • «Деякі заходи США мають руйнівний ефект, але ще занадто рано говорити про те, наскільки вони довготривалі. Найімовірніший результат – китайці будуть більш обережними», – вважає Олександр Габуєв, директор Євразійського центру Carnegie Russia. 

Контекст

У грудні минулого року президент США Джо Байден дозволив американському Мінфіну вводити вторинні санкції проти компаній та фінансових організацій третіх країн за співпрацю з Росією.

Після цього китайські банки відмовилися приймати платежі з Росії у доларах, оскільки ті відстежуються США. А вже з січня фінансові установи почали відмовлятися від транзакцій у юанях, зокрема і найбільший банк Китаю ICBC.

На тлі ризику вторинних санкцій розрахунки з Росією також обмежили Туреччина та ОАЕ. Водночас платежі з Росії до Казахстану стали проходити із затримками у два–три тижні.

На початку квітня Байден у телефонній розмові з лідером Китаю Сі Цзіньпіном висловив стурбованість тим, що Китай «підтримує військово-промисловий комплекс Росії». Після цього міністерка фінансів Джанет Єллен під час візиту до Пекіна попередила китайські банки, що допомога Росії в обході санкцій загрожує негативними наслідками.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *