Блокування кордону. Рух через пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ» відновлено

Польські протестувальники розблокували рух вантажівок на найбільшому пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» на українсько-польському кордоні. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков.

Ключові факти

  • Блокада пункту пропуску «Ягодин – Дорогуськ» завершена. З 14:00 там відновлено стабільний рух вантажівок, написав Кубраков на своїй сторінці у Facebook.  
  • За його словами, у напрямку до України проїхали 15 транспортних засобів – вони на пункті пропуску. Також 25 вантажівок оформлюються – прямуватимуть в бік Польщі.
  • «Це була складна робота, але вона ще не завершена. Кордон має бути розблокованим повністю, а подальші блокування не допущені», – зазначив віцепремʼєр.
  • Держприкорднслужба повідомила, що від сьогодні оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі.

Пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ» на українсько-польському кордоні розблоковано

Пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ». 11 грудня 2023 року

Пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ» на українсько-польському кордоні розблоковано

Пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ». 11 грудня 2023 року

  • Як пише видання Interia, розігнати протест перевізників на кордоні з Україною, які блокували КПП з 6 листопада, вирішив керівник гміни Дорогуськ Войцех Сава. 
  • «Я більше не можу допустити, щоб жителі гміни втрачали роботу […] Перевізники не виконують домовленості, вони не пропускають транспорт ADR (небезпечні вантажі. – Ред.), як було домовлено» – сказав керівник місцевої громади.
  • Водночас протестувальники заявили, що їх акція може набути «іншої форми», зазначила Interia.

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону.

4 грудня у напрямку з України до Польщі на ПП «Угринів – Долгобичув» почався пропуск порожніх великовагових транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 7,5 т.

Водночас Словацька спілка перевізників (UNAS) з понеділка, 11 грудня, відновила блокування руху вантажівок через пункт пропуску «Вишнє Нємецьке – Ужгород». Також до протесту приєднаються перевізники Угорщини.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *