Ангола заявила про вихід з ОПЕК

Ангола оголосила про вихід з ОПЕК після 16 років членства на тлі суперечок щодо квот на видобуток нафти. Про це повідомило державне агентство Jornal de Angola з посиланням на міністра мінеральних ресурсів Діамантіно Азеведо.

Ключові факти

  • Рішення після ретельного обговорення ухвалено на засіданні ради міністрів під головуванням президента Анголи Жуана Лоуренсу, йдеться у повідомленні.
  • «Це рішення було складним, але час настав. Нашу роль в організації вважали неважливою», – сказав Азеведо після засідання уряду.

Контекст

30 листопада представники членів ОПЕК+ домовилися про додаткове скорочення видобутку нафти в першому кварталі 2024 року. Попри активні спроби Анголи виступити проти зменшення квоти, картель знизив її ще на 170 000 б/д – до 1,11 млн б/д. Водночас квоту для Конго було збільшено на 1000 бар., до 277 000 б/д, та для Нігерії – на 120 000 бар., до 1,5 млн б/д. 

Як писало агентство Reuters, зустріч членів ОПЕК+, яка спочатку планувалася 26 листопада, перенесли через бажання Анголи та Нігерії збільшити видобуток нафти.

За даними Bloomberg, за останні вісім років видобуток нафти в Анголі впав приблизно на 40% – до 1,14 млн барелів на добу. Одна з причин – країна не інвестує достатньо коштів у глибоководні та старіючі нафтові родовища.

За останні кілька років з ОПЕК з різних причин вийшли Катар, Індонезія та Еквадор. Вихід Анголи призведе до скорочення членів ОПЕК до 12 країн. На чолі з Саудівською Аравією група та її союзники стримували поставки, щоб підтримати падіння цін на нафту. У четвер ф’ючерси на Brent впали на 1% і торгувалися трохи нижче $79 за барель.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *