Проблеми із соцвиплатами. Гетманцев назвав ситуацію з фінансуванням перебільшенням

У Меморандумі з МВФ передбачено, що уряду потрібно знайти додатково 0,5% (близько 40 млрд грн) від ВВП з податкових і неподаткових джерел до лютого. Це – структурний маяк, розповів голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в інтервʼю Forbes. Можливі проблеми з соцвиплатами в січні–лютому він назвав перебільшенням.

Ключові факти

  • У Кабміні створена міжвідомча робоча група, яка має розробити відповідні пропозиції та подати їх до Верховної Ради, зазначив нардеп. Гетманцев очікує, що на початку січня пропозиції надійдуть до комітету. 
  • Він наголосив, що не бачить резервів для збільшення оподаткування у наступному році.
  • «Цьогоріч вже акумулювали три джерела – податок на надприбуток для банків, Дорожній фонд та перенаправлення ПДФО з місцевих бюджетів до державного. Це додаткові 200 млрд грн, які можуть бути спрямовані на найбільш пріоритетні видатки – оборону та соціальну сферу», – нагадав голова профільного комітету.
  • За його словами, неподаткові надходження, які можуть бути – приватизація, відрахування частини прибутку від державних підприємств, надходження частини прибутку від Нацбанку.
  • Водночас Гетманцев зазначив, що влада спирається на основний сценарій отримання допомоги від партнерів. «Зазначена допомога є абсолютно реальною. Проблем з наповненням бюджету у 2024-му не буде. Залишалось питання фінансування на січень та лютий», – наголосив він. 
  • Гетманцев вважає, що на казначейському рахунку достатньо коштів, щоб пройти цей період. «У грудні отримаємо €1,5 млрд від Єврокомісії, від Норвегії – $1 млрд. Вже надійшло $2,1 млрд від Японії, ще $900 млн – від МВФ. У нас є певний запас міцності», – пояснив він. 
  • Щодо можливих проблем із соціальними виплатами в січні–лютому наступного року, Гетманцев наголосив, що ситуація з фінансами вкрай напружена, але «саме в цьому періоді – це перебільшення». «Впевнений, що впораємося», – зазначив нардеп.

Контекст

Через ризики фінансування держбюджету в січні–лютому 2024 року Мінфін планує активізувати внутрішні ресурси для покриття видатків, заявив раніше міністр фінансів Сергій Марченко. «Ситуація не критична, але є розуміння того, що в цей період нам потрібно максимально покладатися на внутрішній ресурс», – зазначив голова Мінфіну.

За даними Мінфіну, у 2023 році Україні вдалося залучити понад $39 млрд зовнішнього фінансування. До кінця поточного року допомога донорів сягне близько $42,3 млрд.

У 2023-му ЄС став найбільшим донором прямої бюджетної підтримки. €18 млрд забезпечили більше 45% потреби у зовнішньому фінансуванні на поточний рік.

21 грудня держбюджет отримав €1,5 млрд від ЄС. Це останній транш у рамках програми макрофінансової допомоги у €18 млрд на 2023 рік.

Що стосується наступного року, то Україна, схоже, таки стала заручником внутрішніх політичних суперечок між основними партіями у США. Законопроєкт з фінансовою та військовою допомогою Україні застряг у Конгресі, що збільшує для Києва як військові, так і економічні ризики. Скільки грошей Україна може отримати від США й інших партнерів і що робитиме, якщо цих грошей не вистачить, читайте в матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *