Зростання ВВП України прискорилось до понад 10%. Серед причин – гарний врожай та робота морського коридору

У жовтні зростання ВВП прискорилось до 10,5%, порівняно з жовтнем минулого року, повідомляє Міністерство економіки. За попередніми оцінками, за десять місяців зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Ключові факти

  • Зростанню економіки посприяли висока врожайність у сільському господарстві й сприятлива погода, яка забезпечила високі темпи збирання врожаю. 
  • Також допомогли стабільна ситуація в енергетиці та робота тимчасового коридору для руху цивільних суден до портів Великої Одеси. 
  • Водночас стримуючими факторами зростання економіки залишаються значні руйнування інфраструктури та основних фондів, збереження суттєвих ризиків щодо безпеки, обмеження експортної логістики, повільне відновлення ринку праці, відсутність достатнього власного капіталу, а також доступних кредитних коштів. 
  • Перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко повідомила, що у жовтні найбільш позитивний внесок у ВВП мала сфера послуг, зокрема, сфера державного управління та оборони, фінансування якої є пріоритетним під час війни. 

Річне зростання економіки України у жовтні перевищило 10%. Мінекономіки озвучило причини /Фото 1

Інфографіка: Мінекономіки

Контекст

За попередніми даними Мінекономіки, у вересні 2023-го ВВП зріс на 9,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року. За січень–вересень 2023 року зростання ВВП оцінюється на рівні 5,3%.

Нацбанк покращив свій прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,9% до 4,9%. Причини такого рішення: вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, покращення оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експорту, суттєвіші обсяги бюджетних видатків. 

У 2024-му НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП, попри збереження безпекових ризиків. Також регулятор суттєво покращив прогноз інфляції на 2023 рік – з 10,6% до 5,8%. 

Водночас у ухваленому Верховною Радою 9 листопада держбюджеті-2024 змінився макропрогноз. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *