«Заслужила міжнародну підтримку». МВФ озвучив економічні здобутки України і наголосив на потребі $42 млрд фінансування

Україна потребує $42 млрд зовнішнього фінансування у цьому році, повідомила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва в інтервʼю CNBC. За її словами, країна повністю заслужила ці гроші, враховуючи її економічні здобутки.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • «Скажу прямо: Україна заслужила на підтримку міжнародної спільноти своїми дуже розважливими внутрішніми діями. Вони зібрали податків на 36% ВВП. Я не знаю багато країн, які це роблять навіть без війни», – сказала Георгієва.
  • Також вона наголосила, що Україні вдалося знизити інфляцію з 27% до 5%, а також відновити перспективи економічного зростання, яке зараз становить 4,5%.
  • Вона наголосила, що без міжнародної підтримки є ризик того, що всі ці здобутки можуть бути втрачені.
  • Георгієва нагадала, що Євросоюз уже підтримав пакет фінансової допомоги для України, і вона сподівається, що Конгрес США теж затвердить підтримку для України.

Контекст

МВФ схвалив чотирирічний кредит для України минулого року, вперше надавши кредит країні, яка перебуває у стані війни. Програму скоординовано з Європейським Союзом, США та іншими країнами «Великої сімки», які пообіцяли фінансову допомогу, щоб допомогти покрити бюджетний дефіцит Києва.

Виконавча рада МВФ схвалила виділення Україні $900 млн у грудні та закликала інші країни й кредиторів виконати свої зобовʼязання.

Конгрес США тривалий час блокує понад $60 млрд фінансування України, запрошеного президентом Джо Байденом, більша частина якого призначена для озброєнь. 

1 лютого Рада Європи затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд. Рішення про створення механізму, відомого також як Ukraine Facility, очікувалося ще під час саміту ЄС 14 грудня (на ньому Єврорада погодилася почати з Україною переговори про вступ до ЄС), але його відклали, зокрема через блокування з боку Угорщини.

8 лютого Сенат США ухвалив рішення, необхідне для подальшого розгляду законопроєкту про виділення $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи. Однак деякі республіканці в Палаті представників категорично виступають проти допомоги Україні, інші хочуть відновити дебати щодо стримування хвилі міграції через кордон США.

До Києва 12 лютого з робочим візитом прибули представники Міжнародного валютного фонду. Ціль візиту – обговорення економічної політики влади України та виклики, що стоять перед економікою.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *