США просять суд продати яхту російського мільярдера Керімова через надмірні витрати на утримання

Уряд США заявив, що витрачає понад $7 млн на рік на утримання яхти Amadea, яка належить російському мільярдеру Сулейману Керімову, який перебуває під санкціями, і закликав суддю дозволити виставити це судно на аукціон, пише Reuters.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Спроби продати яхту на аукціоні оскаржує Едуард Худайнатов, який очолював російську державну нафтогазову компанію «Роснефть» з 2010 по 2013 рік. Худайнатов заявляє, що це він є власником Amadea, і заявив, що її не можна конфіскувати, оскільки до нього не застосовані санкції.
  • У судовому документі федеральні прокурори Манхеттена заявили окружному судді США Дейлу Хо, що середній щомісячний рахунок за обслуговування Amadea у розмірі $600 000 є надмірним, це виправдовує проведення аукціону. Вони також заявили, що переговори про те, щоб Худайнатов сплатив за утримання яхти, провалилися.
  • У попередніх судових матеріалах прокурори заявляли, що Худайнатов діє як фіктивний власник яхти, щоб замаскувати роль Керімова.
  • Худайнатов має час до 23 лютого, щоб відповісти на запит прокуратури. Його адвокати заявили, що клопотання про продаж судна було «передчасним» і закликали суд відхилити його доти, доки він «не визначить, чи був арешт неконституційним».
  • Якщо уряду США вдасться продати яхту на аукціоні, він, швидше за все, переведе доходи від продажу в Україну.
  • Прокурори заявили, що Керімов порушив санкції США, внісши понад $1 млн у вигляді платежів за технічне обслуговування Amadea через фінансову систему США, внаслідок чого судно, яке зараз стоїть у порту Сан-Дієго, підлягає конфіскації.

Контекст

Влада Фіджі арештувала 106-метрову яхту Amadea вартістю $300 млн у травні 2022 року на підставі ордера США, в якому стверджувалося, що вона належить Сулейману Керімову, мільярдеру, на якого Міністерство фінансів США наклало санкції в 2014 та 2018 роках у відповідь на дії Росії в Сирії та Україні.

За даними журналу Forbes, статки Керімова та його родини становлять $10,7 млрд. Він заробив їх завдяки російській золотодобувній компанії «Полюс», хоча більше не є її акціонером.

У жовні 2023-го влада США ініціювала конфіскацію супер’яхти Amadea. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *