УЗ назвала терміни приєднання України до європейської транспортної мережі TEN-T

Уже в першому кварталі 2024 року Європейська комісія може затвердити індикативні карти транспортної мережі TEN-T, які передбачають продовження коридорів мережі на територію України та Молдови, повідомив директор департаменту стратегії та трансформації «Укрзалізниці» Олег Яковенко під час конференції «Жнива перемоги», 19 грудня.

Ключові факти

  • «Укрзалізниця» розраховує на затвердження індикативних мап Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T) із включеними в неї українськими та молдавськими логістичними шляхами до березня 2024 року. 
  • «Йдеться про майже 3300 км залізничних колій стандарту 1435 мм на території України», – повідомив Яковенко. 
  • Зміни до мап мережі передбачають продовження чотирьох коридорів TEN-T на територію України та Молдови: Північно-Балтійський коридор через Київ продовжено до Дніпра, а також Ковеля та Ягодина, а через Львів – до пункту пропуску «Рава-Руська»; коридори Балтійське море – Адріатичне море та Рейн – Дунай продовжено через Львів до Чопа. 
  • За його словами, усі чотири коридори проходитимуть через Львівський залізничний вузол, тож зараз УЗ активно веде перемовини з європейськими фондами, щоб розробити стратегію його розвитку.

прес-служба Укрзалізниці

До березня 2024 року чотири коридори мережі TEN-T можуть продовжити на територію України та Молдови Фото прес-служба Укрзалізниці

Контекст

ЄС створює Транс’європейську транспортну мережу (TEN-T), щоб зʼєднати Європу з заходу на схід та з півночі на південь мережею автодоріг, залізниць, аеропортів та водних шляхів. Розвиток транспортної системи відбуватиметься в два етапи: до 2030 року має завершитись побудова ключової мережі, а до 2050 року – загальної.

Україна увійшла до TEN-T у 2017 році. Відповідно до Індикативного інвестиційного плану Європейської Комісії розвитку TEN-T коридорів, до 2030 року в Україні планується реалізувати проєкти на загальну суму €4,45 млрд – це найбільший показник серед усіх держав Східного партнерства ЄС.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *