Уряд змінив умови програми доступних кредитів «5-7-9%»

Кабінет Міністрів змінив умови програми «Доступні кредити 5-7-9%». Зокрема, знижено максимальну суму кредитування на цілі фінансування оборотного капіталу. Таке рішення затверджено на засіданні уряду 30 квітня. Уряд заявляє про обмежений ресурс дешевих грошей для підтримки бізнесу.

Ключові факти

  • Максимальну суму кредитування на фінансування оборотного капіталу знижено до 5 млн грн. Ліміти на інвестиційні цілі залишаються без змін, зокрема для підприємств переробної промисловості вони становлять 150 млн грн. 
  • Водночас уряд змінив параметри програми, які впливають на прибуток банків: обмежено розмір маржі банків, які працюють з позичальниками за програмою «Доступні кредити 5-7-9%. Це дозволить вивільнити 3 млрд грн і направити ці кошти безпосередньо на кредитування бізнесу, йдеться у повідомленні.
  • Держава має обмежений ресурс дешевих грошей для підтримки бізнесу, тому уряд модернізує програму «5-7-9%» таким чином, аби перефокусувати цей вид держпідтримки на інвестиційне кредитування, наголосила заступниця міністра економіки Надія Бігун.

Контекст

За 2023 рік за програмою «5-7-9%» було видано 90% нових кредитів бізнесу в країні. Разом з тим частка кредитів на інвестиційні цілі за програмою була лише близько 12%, заявило Мінекономіки.

Через брак коштів у бюджеті держава близько п’яти місяців не виплачує банкам компенсації процентів за держпрограмою «Доступні кредити 5-7-9%». На початку року борг досягнув 7 млрд грн, писав Forbes Ukraine. 

Про припинення виплат розповіли четверо банкірів та один урядовець на умовах анонімності (вони не уповноважені на офіційні коментарі). Сума боргу – 7 млрд грн на початок року, повідомила директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.  

Враховуючи значні труднощі з бюджетом через затримку міжнародної допомоги, у січні Мінфін проводив лише пріоритетні видатки. Тож борг перед банками продовжує накопичуватись.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *