Фінансування відкотилося до $1,7 млрд, очікується скорочення ЗВР

У квітні практично єдиним джерелом зовнішнього фінансування державного бюджету України був кредит ЄС на €1,5 млрд ($1,6 млрд). Про це свідчать дані Міністерства фінансів. За оцінками Forbes, обсяги золотовалютних резервів НБУ в квітні дещо скоротяться.

Ключові факти

  • Також дані Мінфіну свідчать про невеликі обсяги грантового фінансування (менш як $0,1 млрд), які поповнили доходи державного бюджету на 2,7 млрд грн у квітні. Отже, загальна сума зовнішнього фінансування у квітні становила $1,7 млрд.
  • За підсумками 4 місяців 2024 року Україна отримала $11,8 млрд зовнішнього фінансування, що еквівалентне $2,95 млрд на місяць. Для порівняння: середньомісячні обсяги валового зовнішнього фінансування у 2023 році становили $3,55 млрд, у березні-грудні 2022 року – $3,5 млрд. Відповідно, можна констатувати скорочення обсягів міжнародної фінансової допомоги в масштабі $0,5 млрд на місяць, або $6 млрд у річному вимірі.
  • На внутрішньому ринку Мінфін активізував залучення у національній валюті: у квітні від розміщення гривневих облігацій державної позики (ОВДП) було зібрано на 24 млрд грн більше, ніж погашено.
  • Для валютних ОВДП баланс також позитивний: сальдо розміщень і погашень принесло Мінфіну $70 млн у квітні.
  • За оцінками Forbes, обсяги золотовалютних резервів НБУ в квітні дещо скоротяться (оскільки НБУ витратив на інтервенції більше, ніж надійшло зовнішнього фінансування), але залишаться вищими за $43 млрд.

Зовнішнє фінансування у квітні відкотилося до $1,7 млрд, очікується помірне скорочення золотовалютних резервів /Фото 1

Контекст

У березні Україна отримала рекордний обсяг зовнішнього фінансування: $9 млрд нових запозичень у березні від ЄС, МВФ та інших зовнішніх джерел.

Конгрес США ухвалив нову програму підтримки України, яка передбачає перехід із грантового на кредитне фінансування. Відповідно, тепер фінансова допомога від США також збільшуватиме обсяг державного боргу України. За 2022–2023 роки Україна отримала $23 млрд безповоротної фінансової допомоги від США, тобто практично кожен третій долар зовнішнього фінансування під час війни надходив від США у грантовій формі.

Україна наразі входить у активну фазу переговорів із власниками суверенних та квазісуверенних (Укравтодор, Укренерго) єврооблігацій щодо їхньої реструктуризації. Номінальна варість відповідних облігацій перевищує $21 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *