Уряд схвалив законопроєкт про ратифікацію угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною

Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт про ратифікацію угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною. Документ відправлять на розгляд Верховної Ради, повідомила пресслужба Мінекономіки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Угода передбачає, зокрема, скасування Туреччиною ввізного мита майже для 93,4% промислових товарів та 7,6% сільгосптоварів. Після закінчення дії перехідних періодів (три – сім років) Туреччина повинна скасувати ввізні мита ще для 1,5% промислових товарів та для 28,5% сільгосптоварів.
  • Україна зі свого боку скасує ввізні мита приблизно для 56% промислових товарів та 11,5% сільгосптоварів. Після закінчення дії перехідних періодів (два – пʼять років для промтоварів, два – десять років для сільгосптоварів) Україна повинна скасувати ввізні мита ще для 43,2% промтоварів та для 53,7% сільгосптоварів.
  • Угода охоплює торгівлю товарами та послугами, застосування положень Конвенції Пан-Євро-Мед для визначення походження товарів, права інтелектуальної власності, застосовування санітарних та фітосанітарних заходів, скасування технічних барʼєрів у торгівлі, е-комерцію, митне співробітництво, комерційну присутність підприємств, а також застосування захисних заходів.
  • Законопроєкт тепер має ухвалити Верховна Рада. Після ратифікації парламентами країн угода набере чинності за два місяці після отримання підтвердження про завершення усіх процедур.

Контекст

Туреччина історично є одним із найбільших торговельних партнерів України. У 2023 році Україна експортувала до Туреччини товарів на суму $2,4 млрд, згідно з даними Держмитслужби. Отже, на Туреччину припадало 6,5% всього експорту України.

Понад 80% експорту генерує продукція АПК. Зокрема значними статтями експорту є рослинні олії (понад $0,8 млрд), зерно ($0,6 млрд), насіння олійних ($0,4 млрд).

Імпорт товарів з Туреччини до України в 2023 році становив $4,7 млрд. Частка Туреччини в українському імпорті – 7,4%. Україна імпортує з Туреччини широкий асортимент товарів: енергоресурси ($0,6 млрд), продукцію АПК ($0,6 млрд), продукцію легкої промисловості ($0,5 млрд), вироби чорної металургії ($0,5 млрд), машини та обладнання ($0,5 млрд).

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *