Міжнародні резерви України у квітні знизилися на 3,1% і становлять $42,4 млрд – НБУ

Станом на 1 травня міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили $42,4 млрд, у квітні вони знизилися на 3,1%, повідомляє пресслужба НБУ. Це пов’язано із валютними інтервенціями НБУ та борговими виплатами країни в іноземній валюті, які частково були компенсовані надходженнями від міжнародних партнерів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,5 місяця майбутнього імпорту.
  • Загалом упродовж квітня динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників. Зокрема операції НБУ на валютному ринку України.
  • Нацбанк, відповідно до балансових даних, продав на валютному ринку $2,295 млрд та викупив до резервів $30,9 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ в квітні становив $2,264, збільшившись порівняно з березнем. Це повʼязано зі зростанням попиту на валютному ринку, передусім на тлі активізації видатків уряду завдяки налагодженню ритмічності надходження зовнішньої допомоги з другої половини березня. 
  • Також на динаміку резервів вплинули надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення держборгу. На валютні рахунки уряду в Нацбанку надійшло $1,6 млрд. За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було виплачено $884,5 млн. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $92,6 млн.
  • Окрім цього, повпливала переоцінка фінансових інструментів, у квітні завдяки їй вартість фінансових інструментів збільшилася на $224,3 млн. 

Міжнародні резерви України у квітні знизилися на 3,1% і становлять $42,4 млрд – НБУ /Фото 1

Контекст

Міжнародні резерви України на 1 квітня становили $43,8 млрд, таким чином у березні вони зросли на 18%. Це було повʼязано зі значними надходженнями від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти НБУ та боргові виплати в іноземній валюті. У березні Україна отримала $9 млрд міжнародної допомоги – це рекорд від початку великої війни, йдеться в інфографіці Forbes Ukraine. Попередній рекорд був у квітні 2023 року – $5,6 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *