Уникнути відключень електроенергії не вдасться ні влітку, ні восени – голова «Укренерго»

Ситуація в енергосистемі може поліпшитись уже на наступному тижні, але повністю відмовитися від відключень вдасться лише після відновлення пошкоджених електростанцій. Про це в ефірі марафону «Єдині новини» сказав голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. 

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Поточні обмеження енергоспоживання запроваджують для всіх споживачів і рівномірно розподіляють між усіма областями, каже голова «Укренерго».
  • «Це не буде напевне кожен день. Наприклад, наступного тижня ситуація може бути значно легшою, ніж цього тижня. Це буде повʼязано зі зміною погоди. Але у нас час від часу будуть траплятися періоди, коли ми як оператор енергосистеми будемо змушені для збалансування системи застосувати відключення споживачів», – пояснив голова «Укренерго». 
  • За його словами, повністю уникнути відключень електроенергії не вдасться ні влітку, у період спеки та увімкнення кондиціонерів, ні восени, коли українці знову будуть вмикати обігрівачі. 
  • «Для відновлення та перебудови пошкодженої російськими обстрілами енергосистеми знадобиться тривалий час», – заявив Кудрицький.
  • Він вважає, що відмовитися від відключень вдасться після відновлення пошкоджених електростанцій, строки якого можуть вимірюватися місяцями або роками, а також будівництва нової розосередженої генерації, яка через півтора–три роки зможе замінити вугільні ТЕС.

Контекст

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

Востаннє Росія здійснила масовану ракетно-дронову атаку на енергетику України в ніч на 8 травня – постраждали обʼєкти «Укренерго» та ДТЕК. Значних пошкоджень було завдано також обʼєктам гідроенергетики – дві ГЕС виведено з експлуатації.

10 травня Кабінет міністрів ухвалив рішення про виділення 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших, і закликав до економії електроенергії, особливо у вечірній час.

16 травня в усіх регіонах України діють графіки погодинних відключень. Більшу частину доби в енергосистемі зберігається значний дефіцит електроенергії. Диспетчерський центр «Укренерго» довів до обленерго ліміти споживання для кожного регіону.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *