Українки Забужко, Ставчук і Розвадовська увійшли до списку BBC «100 жінок» у 2023 році

Видання ВВС опублікувало список зі 100 жінок з усіх куточків світу, які надихали та впливали на світ у 2023 році. У списку три українки – письменниця Оксана Забужко, радниця з питань кліматичної політики Ірина Ставчук та захисниця прав дітей Олена Розвадовська.

Ключові факти

  • Як зазначають автори проєкту, цьогоріч до списку потрапили жінки, які допомагають боротися зі зміною клімату та працюють над заходами, які могли б допомогти їхнім землякам адаптуватися до її наслідків.
  • Коли йдеться про Україну, то у список потрапили жінки, які надихали своєю працею у світлі протистояння українського народу російській агресії.
  • Оксана Забужко – авторка понад 20 літературних творів, серед яких – художня проза, поезія та публіцистика. Її вважають однією з найбільш видатних письменниць та інтелектуалок України. Книги письменниці та есеїстки перекладені 20 мовами й відзначені багатьма національними та міжнародними нагородами. Після початку повномасштабного вторгнення Росії Забужко стала справжнім культурним амбасадором на Заході, вона багато робить для популяризації української культури та української позиції в світі, зазначає видання.

Три українки увійшли до списку найвпливовіших жінок світу 2023 року за версією BBC /Фото 1

Оксана Забужко. Фото: Getty Images

  • Ірина Ставчук – експертка з кліматичної політики. Нещодавно почала співпрацювати з незалежним філантропічним рухом «Європейський кліматичний фонд», у якому вона займається українськими програмами, спрямованими на розробку екологічно чистих і стійких до зміни клімату рішень для повоєнного відновлення країни. З 2019 по 2022 рік вона обіймала посаду заступниці міністра захисту довкілля та природних ресурсів. Ставчук – співзасновниця двох екологічних громадських організацій: Центр екологічних ініціатив «Екодія» та «Асоціація велосипедистів Києва» (U-Cycle). Крім того, вона координує діяльність регіональних громадських груп, які працюють над проблемами зміни клімату.

Три українки увійшли до списку найвпливовіших жінок світу 2023 року за версією BBC /Фото 2

Ірина Ставчук. Фото зі сторінки Facebook

  • Олена Розвадовська – засновниця благодійного фонду «Голоси дітей». Місія фонду – надавати психологічну підтримку дітям, що постраждали внаслідок бойових дій, захищати права дітей, допомагати з евакуацією, забезпеченням доступу до освіти тощо. Після російського вторгнення Розвадовська та її фонд стали одними з найбільш авторитетних адвокатів прав маленьких українців в Україні та за кордоном. Нині у фонді працюють понад 100 психологів у 14 центрах, є також безплатна гаряча лінія. Фонд допоміг десяткам тисяч дітей та батьків.

Три українки увійшли до списку найвпливовіших жінок світу 2023 року за версією BBC /Фото 3

Олена Розвадовська. Фото зі сторінки у Facebook

Контекст

Проєкт «100 жінок» заснували у 2013 році як щорічну серію, присвячену 100 надихаючим і впливовим жінкам світу.

У 2022 році до списку «100 жінок» увійшло вісім українок. Перша леді Олена Зеленська, парамедикиня Юлія Паєвська (Тайра), захисниця прав людей з інвалідністю Юлія Сачук, правозахисниця Олександра Матвійчук, математикиня Марина Вязовська, журналістка Крістіна Бердинських, лікарка-педіатр Ірина Кондратова, політик і волонтерка Яна Зінкевич.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *