Регулятор США подав до суду на популярну криптобіржу Kraken

Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США подала до суду на криптовалютну біржу Kraken. Регулятор стверджує, що криптобіржа з вересня 2018 року відмовляється реєструватися як біржа цінних паперів, клірингова агенція, брокер або дилер, пише Financial Times. 

Ключові факти

  • SEC наполягає, що більшість криптотокенів є цінними паперами та криптобіржі мають реєструватися.
  • Регулятор також звинуватила Kraken у використанні банківських рахунків, на яких зберігаються кошти користувачів для оплати своїх операційних витрат. 
  • Незалежний аудитор визнав «значний ризик втрат» для клієнтів платформи від таких дій, йдеться у цивільному позові. У 2023 році аудитор встановив, що проблеми в обліку депозитарних активів клієнтів Kraken призвели до «суттєвих помилок» у її фінансових звітах за 2020 та 2021 роки.
  • Kraken ухвалювала бізнес-рішення з метою отримати сотні мільйонів доларів від інвесторів, замість того, щоб дотримуватися законів про цінні папери, заявив директор відділу правозастосування SEC Гурбір Гревал.
  • Він вважає, що такі рішення призвели до конфлікту інтересів у бізнес-моделі біржі, які ризикували коштом інвесторів. «Ми дуже часто бачимо прагнення Kraken до незаконного прибутку замість захисту інвесторів», – наголосив Гревал.
  • За даними SEC, у певні моменти на біржі знаходилися криптоактиви клієнтів на понад $33 млрд.
  • Керівництво Kraken не погодилося зі скаргою SEC. В компанії наголосили, що на біржі не котируються цінні папери.
  • «SEC неодноразово закликала криптовалютні біржі пройти реєстрацію, хоча немає жодного закону, що підтверджує цю вимогу, як і чіткого шляху для її проходження. При цьому SEC, попри протидію з боку законодавців, продовжує порушувати судові позови проти криптовалютних бірж», – йдеться у заяві Kraken.

Контекст

Під тиск регулятора вже потрапили дві найбільші біржі – Binance, яка через проблеми з регуляторами втратила чверть своєї частки на глобальному ринку, та Coinbase, акції якої наприкінці березня обвалилися на 14% після інформації від SEC про потенційні порушення закону. 

Окрім того, SEC готує список криптовалют, які, на його думку, потрапляють до категорії «цінні папери».

У жовтні Генеральний прокурор Нью-Йорка подав до суду на криптовалютний конгломерат Digital Currency Group, біржу Gemini і збанкрутілого крипто-кредитора Genesis. Компанії, які займаються цифровими активами, звинувачують в обмані інвесторів на суму $1,1 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *