Україна вслід за Канадою затвердила оновлену угоду про зону вільної торгівлі

Верховна Рада ратифікувала угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою. За відповідний законопроєкт №0242 проголосували 317 народних депутатів, повідомив нардеп від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Оновлена угода замінить наявну, яка діяла з 2017 року. Ратифікований документ поєднує торгівлю товарами, послугами, здійснення інвестицій та економічну співпрацю між Україною та Канадою. 
  • Основними відмінностями нової угоди стане те, що на додаток до скасування тарифів Україна і Канада розширюють можливості для підприємств, які мають не тільки українську, а ще й іноземну складову у своїй продукції.
  • Ще одним важливим елементом угоди стане те, що вона дозволятиме сторонам все, що не заборонено. 
  • Окремо прописані гарантії для інвесторів, а також система захисту інвестицій, яка базується на найсучасніших правових інструментах.
  • Один із розділів містить угоду про цифрову торгівлю, яка окреслює усі основоположні свободи в цій сфері. 
  • Крім того, нова угода регулює фінансові послуги, тимчасовий вʼїзд для ділових осіб, телекомунікації, торгівлю та гендер, торгівлю і малі та середні підприємства, а також питання торгівлі та корінних народів. 

Контекст

Угода про вільну торгівлю між Канадою та Україною набула чинності 1 серпня 2017 року. Вона дала змогу скасувати імпортні мита на більшість товарних позицій.

На рівні урядів Україна та Канада оновили угоду у квітні 2023 року. А підписана вона була 22 вересня минулого року під час візиту президента Володимира Зеленського до Оттави.

У лютому 2024 року Палата громад парламенту Канади підтримала угоду більшістю голосів та направила її до Сенату для затвердження.

20 березня Сенат парламенту Канади ухвалив у третьому читанні законопроєкт C-57, яким імплементується модернізована угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою (CUFTA). 

За даними посольства України в Канаді, за 2022 рік обсяг торгівлі товарами між Україною та Канадою зменшився на 35,3%, до $272,3 млн. Експорт українських товарів зменшився на 34%, до $105,7 млн, імпорт канадських товарів – на 36,1% та склав $166,6 млн. Негативне сальдо – $60,8 млн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *