Україна вперше обійшла Росію в торгівлі з Німеччиною

Війна Росії проти України змінює структуру зовнішньої торгівлі Німеччини зі Східною Європою. Росія втрачає позиції торгового партнера ФРН. У вересні товарообіг Німеччини з Україною (€840 млн) вперше виявився більшим за її товарообіг з РФ (€810 млн). Про це пише «Німецька хвиля» з посиланням на дані Східного комітету німецької економіки.

Ключові факти

  • За перші девʼять місяців поточного року номінальний товарообіг Німеччини з 29 країнами Центральної та Східної Європи і Центральної Азії знизився на 5,4% порівняно з першими трьома кварталами минулого року, зазначається в повідомленні. У вересні обсяг торгівлі був навіть на 10% нижчим за рівень попереднього місяця. 
  • Водночас східна торгівля демонструє кращі результати, ніж зовнішня торгівля Німеччини в цілому (-14,4%).
  • У Східному комітеті наголошують на необхідності послідовно усувати зовнішньоекономічні перешкоди та не створювати нових, що включає в себе і відкритість кордонів для переміщення товарів. 
  • Зокрема, в комітеті слідкують з великою тривогою за тривалим часом очікування вантажними автомобілями на кордоні між Україною та Польщею і за блокадами з боку польських перевізників, які протестують проти дешевшої конкуренції з України.

Контекст

Економіка України поступово пристосовується до функціонування в умовах воєнного стану, що позначається на показниках зовнішньої торгівлі, йдеться в аналітичних матеріалах Національного інституту стратегічних досліджень. 

У першому півріччі 2023 року товарообіг України почав відновлюватися, навіть продемонстрував невелике зростання у вартісному вимірі – на 4%. Проте у фізичних обсягах товарообіг зменшився на рівнозначну величину.

Негативну динаміку експорту товарів не вдалося подолати. У першому півріччі обсяг експорту скоротився на 14% до $19,4 млрд. Фізичні обсяги експорту зросли на 4% завдяки вирішенню деяких проблем із логістикою, які виникли у зв’язку з російською агресією, що триває.

На відміну від експорту, вартісні обсяги імпорту товарів збільшилися на 20% до $30,4 млрд, однак, фізичні обсяги імпорту впали на 26%, що свідчить як про зростання світових цін на основні товари українського імпорту, так і про певні зміни у самій товарній структурі імпорту.

Значне зростання негативного сальдо торгівлі товарами, до понад $11 млрд, відбулося, зокрема, через значний дефіцит у торгівлі машинами, устаткуванням і транспортом, паливно-енергетичними товарами, продукцією хімічної промисловості, текстилем, текстильними виробами, взуттям та іншими товарами.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *