Інфляція в Україні у річному вимірі сповільнилася до 5,3%, у жовтні споживчі ціни зросли на 0,8%

Інфляція на споживчому ринку в жовтні порівняно з вереснем становила 0,8%, з початку року – 3,8%, повідомила Державна служба статистики. У річному вимірі за підсумками жовтня інфляція знизилася до 5,3% (7,1% у вересні).

Ключові факти

  • Базова інфляція в жовтні порівняно з вереснем становила 0,4%, а з початку року – 4,6%.
  • На споживчому ринку в жовтні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,0%. Найбільше (на 14,0% та 10,1%) подорожчали овочі та яйця. 
  • За даними Держстату, на 5,3–0,1% знизилися ціни на продукти переробки зернових, соняшникову олію, фрукти, цукор, рис, свинину, мʼясо птиці, макаронні вироби.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,4%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 0,9%.
  • Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 0,4% відбулося в першу чергу за рахунок подорожчання амбулаторних послуг на 0,9% та послуг лікарень – на 0,6%.
  • Ціни на транспорт збільшилися на 1,5% в основному через подорожчання палива та мастил на 3,5%. Водночас на 5,7% подешевшав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.

Контекст

У серпні в Україні була зафіксована дефляція на рівні 1,4% після 0,6% у липні. У річному вимірі за підсумками серпня інфляція сповільнилася до 8,6% з 11,3% у липні.

НБУ переглядатиме прогноз щодо інфляції на цей рік у бік зниження, а прогноз щодо ВВП – у бік підвищення, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук під час Business Breakfast з редакцією Forbes. 

Попри продовження війни, у 2023 році ціни в Україні зростають значно повільніше, ніж у всіх прогнозах. У липні інфляція уповільнилася до 11,3%, тоді як Нацбанк у січні прогнозував на кінець другого кварталу 18,7%, стільки ж – і на кінець року. 

Значно нижча, ніж за прогнозами, інфляція несе новий ризик: це може призвести до відчутних втрат державного бюджету через менші обсяги податків, йдеться в бюджетному барометрі Київської школи економіки (KSE). 

9 листопада Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2024 рік. До другого читання у ньому змінився макропрогноз, який закладається в основу бюджетних розрахунків. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *