Художник Анатолій Криволап подарував Києву картину «Архистратиг Михаїл». Він оцінює її у близько $100 000

Один із найдорожчих українських художників Анатолій Криволап 7 листопада подарував Києву ікону «Архистратиг Михаїл», яку передали до столичного Музею історії. При продажі вона б коштувала $100 000, розповів Криволап у бліц-інтерв’ю Forbes.

Ключові факти

  • Анатолій Криволап намалював картину «Архистратиг Михаїл» у 2016 році, коли отримав замовлення на розпис церкви у селі Липівка. Попросив про це художника Богдан Батрух – меценат, який побудував цю церкву.
  • За розцінками Криволапа, його картина з Михаїлом розміром 3 на 1,2 метра – могла коштувати близько $100 000.
  • «У такий важкий для України час я вирішив подарувати цю ікону Києву, – каже Криволап. – Архистратиг Михаїл – покровитель воїнів. Якщо він допомагає нам, думаю, Бог впливатиме на ситуацію в Україні».
  • У Михаїла на іконі особлива постава. Так може стояти тільки воїн, каже художник. «Те, як він тримає щит, його крила показують, що він покровитель воїнів, – розповідає Криволап. – Його постава вказує, що він – наче щит для захисту. Кольори яскраві, але достатньо стримані, щоб відчувалась його суворість». 
  • Художник написав ікону за кілька годин. «Я все пишу дуже швидко, – каже Криволап. – Усе народжується в голові, і коли починаєш бачити, перенести на полотно виходить швидко».

Контекст

Анатолій Криволап – найдорожчий сучасний український художник. Його роботи йшли з молотка найпопулярніших аукціонних домів – Sotheby’s та Phillips. Найдорожча картина – «Кінь. Вечір» – була продана за $186 200 на аукціоні Phillips у 2013 році.

Криволап працює в напрямі абстракціонізму. Почав експериментувати з фарбами ще в училищі. В результаті майже втратив навички та вирішив, що йому не варто малювати. «Пішов до армії, аби був час подумати, – розповідав Криволап у інтерв’ю Forbes. – Служив у Ризі. Там настала весна – білі калюжі, червоний дах, синє небо. У мене так занило в душі, і я не витримав. Вирішив: буду вчитися, але малюватиму для себе».  

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *