Україна поверне $8 млн за неякісний ремонт китайського підрядника

Мін’юст виграв три справи проти китайської компанії Xinjiang Communications Construction Group на загальну суму понад $8 млн, повідомила пресслужба міністерства. Підрядник мав ремонтувати траси Стрий–Тернопіль–Кіровоград–Знамʼянка та Київ–Харків–Довжанський, але не вклався у терміни, тому контракти розірвали. 

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Після майже чотирьох років розгляду 18 серпня суд міста Урумчі (Китай) став на бік України у трьох справах за позовами китайської державної будівельної корпорації до «Укравтодору» – наразі Державного агентства з відновлення та розвитку інфраструктури України (ДАВРІУ). 
  • «Кошти за гарантіями виконання у розмірі $8,5 млн та $3,85 млн мають бути звільнені та повернуті відповідно «Укравтодору» та Світовому банку, як тільки рішення суду наберуть законної сили», – повідомила Ірина Мудра, заступниця міністра юстиції.
  • 28 серпня 2023 року XCCG подала апеляцію на рішення суду. Рішення апеляційного суду очікується наприкінці 2023-го. 

Контекст

«Укравтодор» і китайський підрядник підписали два контракти на умовах FIDIC у жовтні 2017 року. XCCG зобов’язувалася покращити умови безпеки руху на трасі М-12 (Стрий–Тернопіль–Кіровоград–Знамʼянка) та провести реконструкцію й капремонт траси М-03 (Київ–Харків–Довжанський).

Обидва контракти передбачали надання китайським підрядником близько $8,5 млн гарантій на виконання та близько $3,85 на повернення авансового платежу від Bank of China. 

У грудні 2018 року «Укравтодор» розірвав контракт на реконструкцію траси Київ–Харків–Довжанський, оскільки підрядник так і не розпочав роботи, а в червні 2019-го – інший контракт щодо автодороги М-12, оскільки підрядник на той момент виконав лише 1% робіт замість 70% запланованих графіком. 

Після цього «Укравтодор» направив китайському банку запити на стягнення за зазначеними гарантіями. «Проте для ухилення від повернення коштів китайський підрядник звернувся до суду», – йдеться у повідомленні. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *