Україна отримала $230 млн від Японії на відновлення сільського господарства

До державного бюджету України надійшла позика на $230 млн від уряду Японії в рамках проєкту Світового банку «Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)», повідомляє Міністерство фінансів. Таким чином, обсяг надходжень зовнішнього фінансування у березні вже сягнув $7,5 млрд, що є абсолютним місячним рекордом за всю історію України.

Ключові факти

  • Гроші було залучено із Цільового фонду сприяння необхідному розширенню кредитування для України (ADVANCE Ukraine). 
  • Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що залучення цих коштів є важливим внеском у забезпечення доступу для фінансування аграрного бізнесу України.
  • Він додав, що умовах війни сільське господарство зазнає значних збитків, що в свою чергу ставить під загрозу продовольчу безпеку не тільки в Україні, але й в усьому світі. 
  • Загалом з початку року обсяг надходжень зовнішнього фінансування становив $8,7 млрд (у січні – $0,4 млрд, у лютому – $0,8 млрд).

Контекст

Проєкт ARISE має на меті підтримку доступу сільгоспвиробників до фінансування через пільгове кредитування (компенсація видатків за програмою 5-7-9) та покращення доступу малих господарств до фінансування через гранти. 

Обсяг фінансування проєкту наразі становить $550 млн, з яких: $500 млн будуть спрямовані на фінансування Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» в 2023-2024 роках з фокусом на аграрні підприємства, майже $50 млн передбачено на гранти для малих сільгоспвиробників. 

20 березня Україна вже отримала кредит від ЄС у обсязі €4,5 млрд, а 21-го надійшов кредит від Канади у 2 млрд канадських доларів ($1,5 млрд).

22 березня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила третій перегляд програми розширеного фінансування EFF. Це означає виділення нового траншу для України – близько $880 млн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *