Україна може виробляти 2 млн дронів на рік із допомогою Заходу – Федоров

Україна могла б виробляти 2 млн дронів на рік – удвічі більше за заплановані темпи виробництва – за додаткової фінансової підтримки з боку США, урядів інших західних країн та приватних осіб, заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, пише The Guardian.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Федоров заявив, що Україна перебуває на шляху до виробництва понад 1 млн дронів у 2024 році, що перевищить цільовий показник виробництва в 1 млн, встановлений президентом Володимиром Зеленським.
  • «Ми змогли настільки масштабувати ринок, що можемо виробляти більше 1 або навіть 2 млн дронів», — сказав він, стверджуючи, що існує потенціал для подальшого збільшення виробництва всіх типів дронів.
  • За словами Федорова, Україна стала майже самодостатньою у збиранні дронів, за винятком комерційних квадрокоптерів для розвідки. Однак компоненти завжди мають надходити з-за кордону, додав він.
  • Очільник Мінцифри каже, що країна могла б подвоїти виробництво, але вона не має грошей для укладання контрактів на повну потужність виробників.
  • Безпосередня проблема у секторі безпілотників має фінансовий характер і він визнав, що Україна «відчуває брак [фінансової] допомоги» з боку США. Європа допомагає, додав він, а минулого тижня Велика Британія заявила, що витратить £325 млн на покупку щонайменше 10 000 дронів для української армії.

Контекст

6 лютого стало відомо, що президент Володимир Зеленський доручив Кабміну із залученням Генерального штабу ЗСУ опрацювати питання щодо створення Сил безпілотних систем. Очікується, що це буде окремий рід сил у структурі Збройних сил України. Того ж місяця Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє державі закуповувати дрони Mavic, Autel та Matrice через Prozorro. 

Раніше віцепремʼєр Михайло Федоров заявляв, що у 2024-му Україна зможе виготовити 1 млн дронів або навіть більше. Коментуючи заяву президента, який оголосив план на виробництво Україною 1 млн дронів для ЗСУ, Федоров зазначив, що ця цифра є «достатньо реалістичною». 

У січні до України було ввезено дронів на $99 млн, що становить 2% від усього імпорту, майже усі дрони (за вартістю) імпортовано з Китаю, повідомляє Центр економічної стратегії. Безпілотники увійшли в топ-10 імпортованих в Україну товарів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *